| YLEINEN - ALLMÄN

Tiiti är ivrig klassmormor – rekommenderar varmt uppdraget

När Kirsti Salminen, som bott i Grankulla i 25 år, gick i pension började hon fundera på vad hon skulle göra om vardagarna. Hon är intresserad av skolvärlden och trivdes själv i skolan i tiden och fick därifrån idén att erbjuda sig själv som klassmormor.

– Men så gick det ändå så att det en fredagskväll kom ett meddelande via seniorsidorna att Mäntymäkiskolans klass 1A saknar en klassmormor- eller -morfar. Jag blev så ivrig att jag knappt kunde sova följande natt, säger Kirsti, som kallas Tiiti av sin närmaste krets, eleverna och lärarna.

I och med pandemin och begränsningarna
har verksamheten minskat betydligt. Men Kirsti var inte utan idéer: hon brevväxlade med klassen via klassens maskot, bakade bullar för eleverna och hittade till slut på att fråga av läraren om klassen kunde få komma och genomföra balkonggymnastik på hennes gårdsplan. Eleverna kom till slut tre, fyra gånger till hennes gård.

Genast följande dag kontaktade hon läraren och hösten 2012 började Kirsti som klassmormor för 1A. Hon följde klassen genom hela lågstadiet och blev sedan för att citera henne själv av egen vilja på klassen när hon genast fortsatte med en ny klass, dagens 4C.

Uppdraget utformas enligt hur det passar bäst för klassmormor, läraren och klassen. Kirsti tycker det är fint att det inte finns något visst schema allt ska gå efter utan verksamheten är ytterst informell.

Balkonggymnastik under pandemin

Vanligen hjälper Kirsti i rollen som skolmormor till under de vanliga skoldagarna, bland annat med transport av skidor till Kasabergets skidspår och fastspänning av skridskornas snören. Hon har också varit med på teaterbesök och läser för klassen. Men i och med coronaepidemin och begränsningarna har verksamheten minskat betydligt.

Men Kirsti var inte utan idéer: hon brevväxlade med klassen via klassens maskot, bakade bullar för eleverna och hittade till slut på att fråga av läraren om klassen kunde få komma och genomföra balkonggymnastik på hennes gårdsplan. Eleverna kom till slut tre, fyra gånger till hennes gård.

– Jag meddelade sedan i mitt eget hus när balkonggymnastikens instruktörer skulle komma och det kom deltagare från andra balkonger också, säger hon.

Lockar bekanta

I lärarrummet får skolmormor inte bara dricka kaffe utan får också andra vuxenkontakter. Det bästa med att vara skolmormor är förutom barnen att få följa med hur undervisningsmetoderna förändras och se i hur kunniga händer barnen är.

– Jag har haft så supertrevliga lärare att jag alltid känt mig välkommen i klassen, säger hon.

Mer än 20 personer är med som klassmormor- och morfar i Mäntymäkiskolan. Sambandsläraren letar efter nya mormödrar och morfäder. Kirsti själv har under årens lopp lockat med tre av sina bekanta i verksamheten.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *