| YLEINEN - ALLMÄN

Tiiti on innostunut luokkamummo – suosittelee muillekin

Eläkkeelle jäätyään Kauniaisissa yli 25 vuotta asunut Kirsti Salminen alkoi miettimään mitä arkisin voisi tehdä. Koulumaailmasta kiinnostuneena ja itsekin aikoinaan koulussa viihtyneenä kehittyi Kirstille ajatus: jospa hän menisi tarjoutumaan luokkamummoksi.

– Mutta sitten kävikin niin, että seniorien sivulla tuli yhtenä perjantai-iltana viesti, että Mäntymäestä puuttuu 1A:n luokkamummo tai -vaari. Hyvä että yöllä nukuin, kun niin innostuin, Kirsti, jota lähipiiri, oppilaat ja opettajat kutsuvat nimellä Tiiti, kertoo.

Koronapandemian ja rajoitusten seurauksena toiminta rajoittui huomattavasti. Kirstiltä eivät kuitenkaan ideat loppuneet: hän kävi kirjeenvaihtoa luokan maskottieläimen kautta, leipoi oppilaille pullaa ja lopulta keksi pyytää opettajalta josko luokka tulisi vetämään parvekejumppaa hänen kotitalonsa eteen.

Heti seuraavana päivänä hän otti yhteyttä opettajaan ja syksyllä 2012 Kirsti aloitti silloisen 1A -luokan luokkamummona. Kirsti kävi heidän kanssaan läpi ala-asteen ja omien sanojensa mukaan jäi omasta halustaan luokalle aloittaessaan sen jälkeen uuden luokan, nykyisen 4C:n kanssa.

Kyseinen tehtävä mukautuu sen mukaan miten luokkamummolle, opettajalle ja luokan ohjelmaan sopii. Kirstistä onkin hienoa, ettei toiminnassa ole mitään ehdotonta sabluunaa, jonka mukaan toimitaan, vaan se on äärettömän vapaamuotoista.

Luokka veti parvekejumppaa

Normaalisti luokkamummona Kirsti on muun muassa auttanut tavallisissa koulupäivissä, kuljettanut suksia Kasavuoren ladulle, kiinnittänyt ja kiristänyt luistimien nauhoja, ollut mukana esimerkiksi teatteriretkillä ja pitänyt lukuhetkiä luokalle. Koronapandemian ja rajoitusten seurauksena toiminta rajoittui huomattavasti.

Kirstiltä eivät kuitenkaan ideat loppuneet: hän kävi kirjeenvaihtoa luokan maskottieläimen kautta, leipoi oppilaille pullaa ja lopulta keksi pyytää opettajalta josko luokka tulisi vetämään parvekejumppaa hänen kotitalonsa eteen. Asiasta ilahtunut Kirsti kertoo luokan käyneen ainakin kolme tai neljä kertaa.

– Minä sitten ilmoitin omassa talossa milloin parvekejumpan vetäjät tulevat ja muiltakin parvekkeilta siinä saattoi olla osallistujia, hän jatkaa.

Tuttavat mukaan

Opettajahuoneessa kahvittelun lomassa tehtävässä tulee myös aikuiskontakteja. Lasten lisäksi parasta onkin ollut Kirstin mukaan seurata opetusmenetelmien muuttumista ja nähdä kuinka osaavissa käsissä lapset ovat.

– Minulla on niin superihanat opettajat ollut, että olen aina tuntenut itseni tervetulleeksi joukon jatkoksi, hän kertoo.

Luokkamummo- ja vaaritoiminnannassa on tällä hetkellä mukana yli kaksikymmentä. Yhdysopettaja etsii virkansa ohella uusia mummoja ja vaareja. Myös Kirsti itse on saanut kolme tuttavaansa vuosien varrella toimintaan mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *