| KAUPUNKI - STADEN

5 kysymystä Konsta Saarelalle

Konsta Saarela on yhdyskuntavaliokunnan uusi puheenjohtaja. Esitimme viisi kysymystä hänelle valiokunnan työstä.

Olet vaalien jälkeen ollut yhdyskuntavaliokunnan puheenjohtajana. Kaikki kaupunkilaiset odottavat jännityksellä, mitä tapahtuu kaupungintalon kiinteistölle. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

– Virallinen tila on se, että kaavan käsittely on palautettu valmisteluun ja virkamiesten on tällöin myös tuotava takaisin päätöksentekoon päätösten mukaisesti. Käytännössä kuitenkin asian suhteen tehdään linjauksia kaupungin strategiaprosessin aikana ja tämä ohjaa valmistelua eteenpäin.

Milloin uskot, että valtuutetut voivat päättää asiasta?

– Riippuu siitä, millaista ratkaisua strategiaprosessin jälkeen lähdetään viemään eteenpäin. Käärmetalon suunnitelmat ovat pitkällä, muiden mahdollisten suunnittelua ei ole edes aloitettu. RKP on vaaliohjelmassaan esittänyt suuntaaantavan äänestyksen järjestämistä asiassa.

Konsta Saarela on RKP:n valtuutettu ja yhdyskuntavaliokunnan puheenjohtaja.

Millaisena itse näet tilanteen. Mikä on paras vaihtoehto?

– Mielestäni meidän tulee löytää sellainen ratkaisu, joka saa valtuustossa vähintään 2/3 tuen. Kuten olen aiemmassa KG:n mielipidekirjoituksessa todennut, on vaikea löytää kompromissi, jossa yhdistyisi riittävä asuinpinta-ala, sopiva massoittelu sekä järkevällä hinnalla toteutuskelpoinen suunnitelma.

Kaupungissa toimivat välittäjät sanovat lehden tässä numerossa, että kaupungissa on pulaa asunnoista. Kuinka tämä tilanne hoidetaan kuntoon ilman, että kaupunki menettää luonteensa huvilakaupunkina?

– Erityisesti kerrostaloasuntoja on viime vuosina tuotettu runsaasti ja useat lisärakentamista mahdollistavat kaavat (mm. Raamattuopisto, VPK:n tontti, Grankottenin tontti, Asematie 10-14) ovat lähes valmiina. Käsitykseni mukaan kysyntää on erityisesti pientalotonteille ja perheasunnoille. Näiden osalta tilanne on haasteellisempi johtuen pientalorakentamiseen soveltuvan tonttimaan vähäisyydestä. Valmisteltavissa kaavoissa on otettu huomioon vaatimukset perheasuntojen toteuttamiselle toteutettaviin kerrostaloihin. Huvilakaupungin säilyttäminen vaatii tiukkaa kontrollia siitä miten ja minne kerrostaloja sallitaan rakentaa. Tähän tulemme myös strategiatyössä muodostamaan valtuuston yhteisen näkemyksen.

Mitkä kysymykset ovat tärkeimmät – lukuun ottamatta kaupungintalon tonttia – joita yhdyskuntavaliokunta käsittelee tulevana vuotena?

– Kaupunkirata on sekä investointina että kaupunkikuvallisesti valtava hanke: kaikki alikulkumme, yhteydet asemalle sekä asemalaiturit uusitaan. Suomenkielinen peruskoulu on myös kasvanut ulos nykyisistä tiloistaan ja tarvitsee ratkaisun, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Nuorisotalon remontti on hyvässä vauhdissa. Vuotuineni kiinteistöjemme elinkaarta pidentävä toiminta on myös varsin mittavaa. Kaupungilla on kokoomme suhteutettuna varsin paljon erilaisia tiloja.

Yhdyskuntavaliokunta 2021–2023

(henkilökohtainen varajäsen suluissa)

Puheenjohtaja
Konsta Saarela, RKP
(Martin Uunila, RKP)

Varapuheenjohtaja
Virva Wahlstedt, Kok.
(Ulla Laitinen, Kok.)

Bo-Christer Björk, RKP
(Tom Karlemo, RKP)

Gunilla Löfstedt-Söderholm, RKP
(Christel Lamberg-Allardt, RKP)

Sofia Stolt, RKP
(Veronica Fellman, RKP)

Pauli Tuohioja, KD
(Olavi Filppula, Kok.)

Hanna-Riikka Myllymäki, Kok.
(Marjut Aminoff, Kok.)

Jarkko Huttunen, PS
(Esko Suominen, PS)

Vesa Helkkula, Vihr.
(Juha Pesonen, Vihr.)

Kaupunginhallituksen edustaja
Tapani Ala-Reinikka, Kok.

Nuorisovaltuuston edustaja
Michaela Virkkunen
(Robi Vasko)

Esittelijä
yhdyskuntatoimen johtaja Marianna Harju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *