| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Den som inte är vaccinerad löper stor risk att hamna på sjukhus – stadsdirektören uppmanar alla att ta vaccin

Mängden smittade ökar också i Grankulla och enligt THL löper personer som är ovaccinerade betydligt större risk att hamna på sjukhus på grund av coronainfektion än de som är vaccinerade. Stadsdirektören uppmanar alla som ännu är ovaccinerade att låta vaccinera sig senast nu. 

Under augusti–oktober har sannolikheten för ovaccinerade personer att behöva specialiserad sjukvård varit 19 gånger större och sannolikheten för att behöva intensivvård har varit 33 gånger större. Risken ökar redan för personer i arbetsför ålder.

Enligt undersökningar är skyddseffekten av två vaccindoser mot allvarlig coronavirussjukdom mycket god i åtminstone sex månader hos majoriteten av befolkningen.

– Det skyddar inte mot lindrigare former av sjukdomen, som ändå potentiellt kan smitta andra, till exempel i en situation då det finns stora mängder virus i omlopp bland befolkningen. Förra veckan konstaterades ett rekordartat antal nya smittfall i Finland, säger ledande överläkare Pia Höglund. 

Under vecka 47 vara antalet fall i Grankulla störst vad det varit hittills under pandemin.

– För medicinska riskgrupper och äldre personer är skyddet som vaccinet ger svagare och därför rekommenderas den tredje vaccindosen. För närvarande hör största delen av de dubbelvaccinerade patienter som får sjukhusvård till någon riskgrupp för coronavirussjukdom eller så är de äldre, säger Otto Helve, överläkare vid THL.

– Även om vaccintäckningen är allmänt taget god i Grankulla och hela 86 procent av alla över 12 års ålder har fått två vaccindoser så är det bland 20–30-åringarna som många är ovaccinerade. Festsäsongen närmar sig och därför vill jag uppmana alla som ännu är ovaccinerade att låta vaccinera sig senast nu, vädjar stadsdirektör Christoffer Masar.    

Tre orsaker till att ta coronavaccinet:

1. Vaccinet skyddar dig mot den allvarliga formen av coronaviruset.
2.
Vaccinet skyddar dem i din närmaste krets som hör till en riskgrupp.
3. Om du vaccineras hjälper du till att säkerställa att personer som är allvarligt sjuka på grund av annat än coronaviruset får den vård de behöver.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *