| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Rokottamattoman riski päätyä sairaalahoitoon on huomattava – kaupunginjohtaja kannustaa ottamaan rokotetta

Tartuntojen määrä kiihtyy myös Kauniaisissa ja THL:n mukaan rokottamattomalla on huomattavasti suurempi riski päätyä sairaalahoitoon korona vuoksi kuin rokotetulla. Kaupunginjohtaja kannustaa kaikkia, joilta rokote vielä puuttuu, hakemaan sen viimeistään nyt.

Erikoissairaanhoitoon rokottamattomat ovat elo-lokakuun aikana päätyneet 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin. Riski kasvaa jo työikäisillä.

Tutkimusten mukaan kahden rokoteannoksen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.

– Lievempiä, mutta tautia potentiaalisesti tartuttavilta tautimuodoilta se ei täysin suojaa, erityisesti tilanteessa, jossa virusta kiertää runsaasti väestössä. Viime viikolla Suomessa todettiin ennätysmäärä uusia tartuntoja, toteaa johtava ylilääkäri Pia Höglund.

Viikolla 47 Kauniaisissa oli tartuntoja enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä rokotteen antama suoja on heikompi, minkä takia heille suositellaan kolmatta rokoteannosta. Tällä hetkellä sairaalahoidossa olevista kaksi kertaa rokotetuista potilaista suurin osa kuuluu johonkin koronavirustaudin riskiryhmään tai he ovat ikääntyneitä, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

– Vaikka Kauniaisissa rokotuskattavuus on kaiken kaikkiaan hyvä ja kahteen kertaan rokotettujakin on 86 % yli 12-vuotiaista, niin meilläkin löytyy vielä kokonaan rokottamattomia. Eri ikäryhmistä heikoimmin rokotettuja ovat 20-30-vuotiaat. Juhlakausi lähestyy ja siksi kannustankin kaikkia, joilta rokote vielä puuttuu, hakemaan sen viimeistään nyt, vetoaa kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Kolme syytä ottaa koronarokotus:

1. Rokote suojaa sinua koronataudin vakavalta muodolta.

2. Ottamasi rokote suojaa lähipiirissäsi olevaa riskiryhmäläistä.

3. Rokotettuna autat osaltasi turvaamaan, että muun kuin koronan takia vakavasti sairaat saavat tarvitsemansa hoidon. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *