| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Företagarparet bakom Pannacotta Årets företagare

Camilla och Johan Hallbäck från Pannacotta Home & Kitchen får utmärkelsen Årets företagare i år. Det var nu första gången som Grankullaborna själva fick rösta fram segraren bland fyra kandidater. Omröstningen ordnades av Grankulla Företagare rf.

– Det känns jättebra, vi är jättetacksamma! Speciellt roligt är det att det var första gången som hela byn fått delta i omröstningen, säger företagarna.

Morgonen efter att resultatet klarnat möter vi paret för en intervju. De dyker upp utanför affären med en kundvagn fylld med varor. Lagret finns hemma i garaget och kräver ofta sitt när butiken stängt på kvällen.

Hallbäcks har jobbat som företagare i 16 år. Tidigare jobbade Johan inom hotell- och restaurangbranschen och vid en grossistfirma som sålde porslin och glas till hotell och restauranger. Camilla hade tidigare jobbat som sekreterare i bland annat optikerbranschen.

– Vi får också tacka vår vän Jeannette Herold, som drev gåvoaffären Granielle i Grani, men ville sluta. Hon uppmanade oss att bli företagare. Hon gav oss den slutliga kicken, säger Camilla.

Varför Pannacotta? Namnet ger positiva vibbar och har med mat att göra. När vi har gäster gör
vi nog pannacotta hemma ibland också, skrattar paret. Namnet fungerar enligt dem bra på båda språken och internationellt. På somrarna driver de också en sommarbutik i Bromarf.

Branschen tangerade vad Johan hållit på med och de startade företaget. I början var det mest köksartiklar, men nu har sortimentet utökats med bl.a. kryddor, delikatesser och ljus. Varorna köps in från ett femtiotal grossister. Pandemin har påverkat företagarparet framförallt så att de inte kunnat delta i mässor och få in nya produkter den vägen. De deltar normalt i minst ett par större mässor per år.

I övrigt har pandemin – efter en kort svacka våren 2020 – haft närmast en positiv inverkan när folk varit mycket hemma.

– Starten var en katastrof, men i juni kom vi upp till normal nivå och efter det har kurvan pekat uppåt. Vi har fått fler kunder under pandemin, säger Johan.

Styckevis säljs kryddor, ljus och kort mest, men det som ger mest intäkter är stekpannor och andra köksartiklar.

Företagarstatyetten symboliserar entreprenörskap och företagsamhet. Utmärkelsen har delats ut av
Företagarna i Finland sedan år 1978 och statyetten har designats av silversmeden och formgivaren Mauno Honkanen. Den består av ett tvådelat, silverfärgat Y på en granitstod och förses med en silverplatta med
mottagarens och givarens namn. I Grankulla delas statyetten ut av Grankulla företagare rf.

– Vi har aldrig sålt så mycket stekpannor som under pandemin, säger Camilla.

Det bästa med att vara företagare är enligt dem friheten och den sociala biten. Det handlar också om ett mångsidigt jobb.

– Jag dammsuger, jag är lagerman, jag funderar på vad vi ska sälja. Varje dag är mycket intressant även om det är mycket jobb. Kunderna är härliga och det känns varje morgon roligt att öppna butiken, säger Johan.

Hallbäcks är också nöjda med sin plats i köpcentret, efter många år av byggande och flyttande. Kunderna har enligt dem verkligen hittat centret, bland annat tack vare mataffären och apoteket.

Hur ser det ut med fritiden då? Oftast väntar lagret när affären stänger, men visst finns det också tid för annat.

– Vi tränar bland annat på gym och spenderar mycket tid på sommarstugan i Bromarf, säger Camilla.

Paret tar emot utmärkelsen under julöppningen på torsdag.

Årets företagare i Grankulla

2011–2020

2020 Lähellä Deli / Pia Laakio ja Päivi Leveelahti

2019 Ihana Kukkanen / Kirsi Martin

2018 Soffan Verhoomo – Möbeltapetsering / Jenny Langenskiöld

2017 HALI – Harmony Living / Kaisa Livson

2016 Hiusatelje Tizian / Mirja Mäkinen

2015 Kauniaisten Paikallislehti Oy – Ab Grankulla Lokaltidning. Nina Winqvist

2014 Aila Airo Kauneuspalvelut Ky. Anitra Airo-Pimiä

2013 Juhlapalvelu Premium Catering Oy – Christer Vesala

2012 Secto Design Oy – Tuula Jusélius

2011 Kauniaisten Kello ja Kulta / Grankulla Ur och Guld – Jorma Österholm

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *