| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Pannacottan yrittäjäpariskunta Vuoden yrittäjä

Camilla ja Johan Hallbäck Pannacotta Home & Kitchenistä ovat tämän vuoden Vuoden yrittäjä -tunnustuksen saajat. Kauniaisten Vuoden yrittäjä valittiin ensi kertaa äänestyksellä, jossa neljästä ehdokkaasta kauniaislaiset valitsivat Pannacotan voittajaksi. Äänestyksen järjesti Kauniaisten Yrittäjät ry.

– Tämä tuntuu tosi upealta. Olemme hyvin kiitollisia. Erityisen hauskaa on se, että ensi kertaa sai koko kylän väki osallistua äänestykseen, yrittäjäpari sanoo.

Heti seuraavana aamuna tulosten varmistumisen jälkeen tavataan pariskunta haastattelun merkeissä. He ilmestyvät paikalle tavaroita täynnä olevan ostoskärryn kanssa. Varasto on kotona autotallissa ja työllistää usein iltaisin sen jälkeen kun kauppa on suljettu.

Hallbäckit ovat työskennelleet yrittäjinä 16 vuotta. Aiemmin Johan työskenteli hotelli- ja ravintola-alalla ja tukkukauppiaalle, joka myi posliinia ja lasitavaraa hotelleille ja ravintoloille. Camilla on aiemmin työskennellyt sihteerinä muun muassa optikkoalalla.

– Saamme myös kiittää ystäväämme Jeannette Heroldia, joka piti lahjatavarakauppa Granielleä Granissa, mutta halusi lopettaa. Hän antoi meille lopullisen kipinän, Camilla kertoo.

Miksi Pannacotta? Nimi huokuu myönteisiä tuntemuksia ja se liittyy ruokaan. Kun meillä on vieraita, teemme toisinaan pannacottaa, pariskunta nauraa. Nimi toimii heidän mukaansa hyvin molemmilla kielillä ja myös kansainvälisesti. Kesäisin he myös pitävät myymälää Bromarvissa.

Ala sivusi sitä, mitä Johan oli aiemmin tehnyt. Ja he perustivat yrityksen. Alussa myytävänä oli enimmäkseen keittiötarvikkeita, mutta nykyisin valikoima on laajentunut muun muassa mausteilla, herkuilla ja kynttilöillä. Tavaroita he ostavat noin 50:ltä tukkuliikkeeltä. Pandemia on vaikuttanut yrittäjäpariskuntaan ennen muuta niin, etteivät he ole voineet osallistua messuille, ja hankkia sitä kautta uusia tuotteita. He käyvät vuodessa tavallisesti vähintään pari kertaa suuremmilla messuilla.

Ylipäätään pandemia on – heikon kevään 2020 jälkeen – vaikuttanut hyvin myönteisesti, koska väki on viihtynyt hyvin kotona.

– Alku oli katastrofaalinen, mutta kesäkuussa palasimme tavalliselle tasolle ja sen jälkeen käyrä on osoittanut vain ylös. Olemme saaneet lisää asiakkaita pandemian aikana, Johan kertoo.

Kappaleittain myydään eniten mausteita, kynttilöitä ja kortteja. Eniten tuloja tuovat kuitenkin paistinpannut ja muut keittiötarvikkeet.

Yrittäjäpatsas on yritteliäisyyden ja yritteliään ihmisen symboli. Se on Suomen Yrittäjien vuonna 1978 perustettu tunnustuspalkinto. Yrittäjäpatsaan on suunnitellut
hopeaseppä ja muotoilija Mauno Honkanen. Patsaan muodostaa graniittijalustalla seisova kaksijakoinen hopeoitu Y-kirjain. Patsaan jalustaan kiinnitettävään hopealaattaan kaiverretaan vastaanottajan ja luovuttajan nimet. Kauniaisissa patsaat jakaa Kauniaisten Yrittäjät ry.

– Emme ole ikinä myyneet näin paljon paistinpannuja kuin nyt pandemian aikana, Camilla kertoo.

Parasta yrittäjänä olemisessa on heidän mukaansa vapaus ja työn sosiaalisuus. Kyseessä on myös monipuolinen työ.

– Minä imuroin, olen varastomies ja mietin mitä otamme myyntiin. Jokainen päivä on hyvin mielenkiintoinen, vaikka työtä on paljon. Asiakkaat ovat ihania, ja joka aamu tuntuu hauskalta avata kauppa, Johan kertoo.

Hallbäckit ovat myös tyytyväisiä sijaintiinsa ostoskeskuksessa monta vuotta kestäneiden rakentamisten ja muuttojen jälkeen. Asiakkaat ovat heidän mielestään todella löytäneet ostoskeskuksen, muun muassa kiitos ruokakauppojen ja apteekin.

Miltä vapaa-aika näyttää? Usein on varasto odottamassa, kun liike on kiinni, mutta aikaa löytyy myös muulle.

– Treenaamme muun muassa kuntosalilla ja vietämme paljon aikaa kesämökillä Bromarvissa, kertoo Camilla.

Pari ottaa vastaan palkinnon joulun avauksen yhteydessä torstaina.

 

Kauniaisten Vuoden yrittäjät 2011–2020

2020 Lähellä Deli / Pia Laakio ja Päivi Leveelahti

2019 Ihana Kukkanen / Kirsi Martin

2018 Soffan Verhoomo – Möbeltapetsering / Jenny Langenskiöld

2017 HALI – Harmony Living / Kaisa Livson

2016 Hiusatelje Tizian / Mirja Mäkinen

2015 Kauniaisten Paikallislehti Oy – Ab Grankulla Lokaltidning. Nina Winqvist

2014 Aila Airo Kauneuspalvelut Ky. Anitra Airo-Pimiä

2013 Juhlapalvelu Premium Catering Oy – Christer Vesala

2012 Secto Design Oy – Tuula Jusélius

2011 Kauniaisten Kello ja Kulta / Grankulla Ur och Guld – Jorma Österholm

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *