| KAUPUNKI - STADEN

Kolumnen: Jul i en stad som blir medelålders

Såhär i början av december kan man inte undgå att julen är på antågande. Trots coronaepidemin och de ständigt växlande omständigheterna och begränsningarna vågar man nog förutspå en väldigt livlig december med julhandel och annan kommers samt evenemang som piggar upp i mörkret.

Då detta skrivs vet vi inte ännu hur julsäsongsöppningen i Grankulla centrum exakt kan genomföras den 2.12, men förberedelserna är i full gång, trots nya maskrekommendationer och andra coronaåtgärder. Nu när de flesta affärsutrymmena i vårt centrum har hyresgäster och det finns ett allt större utbud att välja mellan, uppmanar jag Granibor att handla lokalt och på det sättet stöda affärerna och företagarna. Vill vi ha ett livskraftigt centrum med mångsidig service, ja då behövs det trogna kunder. Genom att handla lokalt i vårt fina centrum är vi dessutom klimatsmarta och bidrar till att Grankulla blir klimatneutralt inom dryga tio år. Själva julen med sitt budskap är givetvis något helt annat än det kommersiella ståhej vi är mitt inne i nu, och jag hoppas att julfriden hittar till alla hem när det beger sig. Gärna kan vi alla redan på förhand ägna en tanke åt våra medmänniskor som har det kärvt och som kan behöva hjälp av olika slag.

Efter jul blir det nyår och Grankulla fyller 50 år som stad. Jag minns bra nyåret 1972 då jag som liten pojke fick vara med i suset och duset på det dåvarande torget i vårt centrum. Mitt i den stora skaran bland ivriga invånare var det en stor upplevelse att få vara med i firandet, något som ännu finns levande kvar i minnet. Många av mina jämnåriga skolkompisar som då fanns med i vimlet är fortfarande bosatta i staden, en del aktiva på olika förtroendeposter, och alla arbetar vi för Grankullas bästa. Redan för 50 år sedan hade vi ett litet men naggande gott samhälle med glada och duktiga invånare, 6 400 till antalet. Åren har gått och samhället vuxit till sig, men samma Granianda finns väl bevarad i våra sinnen och den lever säkert vidare hos kommande generationer, de som firar stadens följande 50-årsjubileum.

Själva jubileet kommer att firas med olika evenemang längs med året. Som bäst planerar de olika sektorerna inom staden vad man kommer att bidra med. Åtminstone Granidagen i maj kommer stort att uppmärksamma jubilaren med olika inlägg. Vi tar också gärna emot idéer av invånarna; något som staden kunde göra, eller som privatpersoner eller organisationer vill bidra med. Även om det detta nyår inte blir något liknande publikevenemang som för 50 år sedan, kommer bemärkelsedagen att synas i centrum.

Idéer kan sändas till markus.jahnsson@grankulla.fi

MARKUS JAHNSSON

INFORMATÖR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *