| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Joulu keski-ikäistyneessä kaupungissa

Näin joulukuun alussa ei voi välttyä, että joulu on tulossa. Koronaepidemiasta ja jatkuvasti vaihtelevista asioista ja rajoituksista huolimatta uskallamme odottaa hyvin eläväistä joulukuuta.

Joulukauppa ja muu kaupallinen toiminta sekä tapahtumat piristävät pimeydessä. Kun tätä kirjoitetaan, emme vielä tiedä tarkkaan kuinka joulukauden avaus Kauniaisten keskustassa järjestetään 2. joulukuuta, mutta valmistelut ovat täydessä vauhdissa, uusista maskisuosituksista ja muista koronatoimista huolimatta.

Nyt kun useimmat liikehuoneistot keskustassa ovat saaneet vuokralaiset, ja tarjonta ja mahdollisuudet valita ovat kasvaneet, kehotan kauniaislaisia ostoksille paikallisiin kauppoihin, ja siten tukemaan kauppoja sekä yrittäjiä. Haluammeko saada elinvoimaisen keskustan monipuolisine palveluineen? Silloin tarvitsemme uskollisia asiakkaita. Ostoksien keskittäminen paikallisiin liikkeisiin on paitsi ilmaston kannalta fiksua, keskittäminen myös vaikuttaa siihen, että Kauniaisista tulee ilmastoneutraali runsaassa kymmenessä vuodessa. Itse joulu tarjouksineen on jotain muuta kuin sitä kaupallista hälyä, jonka keskellä olemme nyt. Toivon, että joulurauha löytyy jokaisesta kodista, kun sen aika on. Mielellään voimme jo etukäteen omistaa ajatuksen lähimmäisillemme, joilla on hankalaa ja jotka saattavat tarvita apua eri muodoissa.

Joulun jälkeen on uusivuosi ja Kauniainen täyttää kaupunkina 50 vuotta. Muistan hyvin uudenvuoden 1972, kun sain pienenä poikana olla mukana kaikessa hälinässä senaikaisella torilla kaupungin keskustassa. Oli melkoinen kokemus olla keskellä suurta joukkoa ja mukana juhlissa innokkaiden asukkaiden seurassa. Kokemus elää kirkkaana muistoissa edelleen. Monet minun samanikäisistä koulutovereistani, jotka silloin olivat mukana ihmisvilinässä, asuvat edelleen kaupungissa, osa on aktiivisia ja mukana erilaisissa luottamustehtävissä. Ja me kaikki työskentelemme Kauniaisten parhaaksi. Jo 50 vuotta sitten meillä oli pieni mutta pippurinen yhteisö, jonka asukkaat olivat osaavia ja iloisia, ja tuolloin heidän lukumääränsä oli 6400. Vuodet ovat soljuneet ja yhteisön asukasmäärä on kasvanut, mutta sama granihenki löytyy vahvana mielessämme, ja elää varmasti edelleen tulevien sukupolvien parissa, niiden, jotka juhlivat kaupungin seuraavaa 50:ttä vuotta.

Itse juhlaa vietetään erilaisissa tapahtumissa vuoden aikana. Parhaillaan kaupungin eri tahot suunnittelevat mitä kaikkea tähän kuuluu. Ainakin Granipäivänä toukokuussa asia nostetaan suuresti esille ja eri tavoilla. Otamme myös mieluusti vastaan ehdotuksia asukkailta: jotain, mitä kaupunki voi tehdä, tai miten yksityiset ihmiset tai organisaatiot voivat myötävaikuttaa. Vaikka tämä uusivuosi ei olisikaan samanlainen yleisötapahtuma kuin 50 vuotta sitten, päivän merkitys näkyy keskustassa.

Ideoita voi lähettää, markus.jahnsson@kauniainen.fi

MARKUS JAHNSSON

TIEDOTTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *