| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Kaupungin kehittäminen on monelle sydämen asia

Kauniainen on todella upea! Näin olen todennut tänä syksynä jo useamman kerran vastattuani, minkälaista on työskennellä Kauniaisissa.

Aloitin kaupungin maankäyttöpäällikkönä elokuun alussa. Olen näinä muutamina kuukausina tutustunut tähän vehreään, elinvoimaiseen ja kaikin puolin viihtyisään huvilakaupunkiin. Kauniaisten lukion kasvattina kaupunki on minulle entuudestaan tuttu, mutta lukiolaisena ympäristöä tuli havainnoitua hieman erilaisin silmin. Olen mielissäni siitä, että monet kuntalaiset ovat olleet minuun suoraan yhteydessä. Kuntalaisten kanssa keskusteltaessa olen oppinut lisää kaupungista ja sen kauniaislaisista erityispiirteistä. Kauniaisten rikkaus on sen aktiiviset kuntalaiset, yhteisöllinen ilmapiiri ja kaupungin monipuolinen ympäristö. Tontti- ja asuntoasiat sekä kaavahankkeet puhuttavat. Lähes kaikki tapaamani kuntalaiset ovat olleet erityisen tietoisia kunnan tontti- ja asuntotarjonnasta, sekä niiden haasteista. Lisäksi olen ilokseni pannut merkille, että kaupungin kehittäminen on monelle sydämen asia.

Tässä lehdessä julkaistaan kaupungin kaavoituskatsaus 2021-2022. Jokavuotiseen kaavoituskatsaukseen on koottu Kauniaisissa vireillä olevat kaavahankkeet. Kaavojen tavoitteet ja sisältö tarkentuvat hankkeiden edetessä. Kuten lukijat voivat huomata kaavoituskatsauksessa lueteltuja vireillä olevia asemakaavoja on kaksikymmentä.

Uuden valtuustokauden käynnistyttyä tullaan päivittämään kaupunkistrategia sekä myös muita strategisia ohjelmia kuten kaavoitusta ohjaava maankäytön ja asumisen kehityskuva. Valtuusto hyväksyi nykyisen kehityskuvan lähes kuusi vuotta sitten. Kehityskuva on kaupunginvaltuuston näkemys kaupungin kehittämisestä. Se on luonteeltaan strateginen kuvaus tulevasta maankäytöstä. Kehityskuvassa otetaan huomioon mm. väestön kasvun tavoite, palvelujen kehitystarpeet, ympäröivä aluerakenne ja mahdolliset vireillä olevat ja tulevat hankkeet kuten esimerkiksi liikennehankkeet. Kaavoituksen strategisia suuntaviivoja haetaan marraskuussa valtuutetuille järjestettävässä kaavoitus -seminaarissa. Seminaarin tavoite on löytää poliittinen yksimielisyys tulevaan strategiaan, johon kuuluu osana myös maankäytön linjaukset. Rohkenen ennustaa, että keskustelussa nousee esille myös paljon mielenkiintoa herättänyt kaupungintalokorttelin asemakaava.

Kuten syksyn mittaan on lehdissä kirjoitettu, ovat Kauniaisten asuntomarkkinat erikoisessa tilanteessa. Asuntoja ei juurikaan ole tarjolla, eikä omaa kotia uskalleta myydä ennen seuraavan varmistumista. Kauniaisissa on vahvat kotipaikkasiteet ja tästä on hyvä olla ylpeä. Tällä hetkellä kysyntää on isoista kerrostalohuoneistoista, mutta myös pientalot puutarhoineen ovat kysyttyjä. Kauniaisten pinta-ala on rajallinen. Asumiselle kaavoitettavaa maata on kaupungissa niukasti, mikä tarkoittaa, että asemakaavahankkeet sijoittuvat olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen sitä täydentäen tai korvaten. Myös nämä asumisen haasteet on hyvä nostaa esille strategiatyössä sekä keskusteluissa kuntalaisten kanssa.

Toivon jatkossakin suoria yhteydenottoja ja avoimia keskusteluja näistä kauniaislaisille tärkeistä asioista.

Oikein mukavaa isänpäiväviikonloppua,

MINNA PENTTINEN

Maankäyttöpäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *