| YLEINEN - ALLMÄN

Uusi yhdistys tarjoaa tukea erityistarpeisille lapsille

Vaikuttajaverkosto Hän – Sinä & Minä ry on kauniaislainen vapaaehtoistoimintaan perustuva yhdistys, joka tarjoaa tukea erityistarpeisille lapsille, nuorille ja heidän lähipiirilleen sekä pyrkii edistämään heidän kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.

Yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Kyllönen kertoo haluavansa tehdä työtä, jolla on yhteiskunnallinen merkitys.

– Yhdistyksen perustamisen taustalla on paitsi omakohtainen kokemus erityistarpeisuudesta, myös kokemus erityistarpeisen lapsen vanhemmuudesta. Jokaisella hallituksen jäsenellä on joko henkilökohtainen tai ammatillinen kytkös asiaan, Kyllönen kertoo.

Yhdistys on mukana Granimallissa järjestämässä harrastustoimintaa kauniaislaisille lapsille ja nuorille. Tällä hetkellä yhdistys tarjoaa palkkasuhteessa olevia ryhmäavustajia Mäntymäen 3–4 luokkalaisille suunnattuihin kerhoihin sekä pyörittää omaa laulu- ja musiikkikerhoa koulun oppilaille perjantaisin. Kerhon lapset kertovat viihtyvänsä todella hyvin.

Ensimmäisellä luokalla olevat Rosa, Erno ja Oona sanovat kerhossa parasta olevan soittaminen ja laulaminen.

– Kivointa on, kun on niin monia soittimia ja me voidaan vaihtaa niitä kavereiden kanssa, sanoo 8-vuotias Luiza.

Myös kerhon jäsen Aino kertoo osallistuneensa uusien soittimien takia. 7-vuotias Vili pitää erityisesti rumpujen soittamisesta.

Aikaisempaa musiikkitaustaa ei kerhossa vaadita, mutta sitä löytyy muun muassa Oonalta ja Vililtä. Monilla kerhon lapsilla on musiikkikerhon lisäksi myös muita harrastuksia. Rosa ja Luiza osaavat kiipeillä ja myös Oona harrastaa urheilua. Monitaitoinen Aino viettää vapaa-aikaansa tanssin, kuviksen ja partion parissa. Joukkuelajeista pitävät jalkapalloa pelaava Erno sekä salibandya pelaava Vili.

Rosa ja muut lapset kertovat saaneensa kerhosta uusia kavereita. Luiza kertoo pitävänsä myös ryhmän ohjaajasta ja avustajista. Ohjaamassa on Kristine Karjalainen Metropoliasta.

Petteri painottaa lasten omien toiveiden merkitystä harrastustoiminnan järjestämisessä.

– Tärkeää olisi, että lapsi löytäisi harrastuksen koulupäivän yhteyteen, mikä on hänelle mieluinen ja voisi osallistua siihen tuen tarpeesta riippumatta, hän sanoo.

Korona on rajoittanut toimintaa jonkin verran, mutta aikaa on ollut runsaasti yhdistyksen strategian luomiselle. Suunnitteilla on muun muassa digitukiprojekti, jossa erityistarpeiset nuoret opettavat ikäihmisille digitaitoja. Projekti voisi parantaa erityistarpeisten nuorten työmahdollisuuksia tulevaisuudessa sekä helpottaa Suomen ikäihmisten yksinäisyyttä.

7.12. yhdistys järjestää Kauniaisten kaupungin kanssa paneelikeskustelun Uudessa Paviljongissa erityistarpeisten lasten ja -nuorten tukemiseen liittyen ja toivoo samalla löytävänsä yhteistyökumppaneita.

 

Granimalli on lähtenyt hyvin liikkeelle

Granimallin koordinaattori Taru Ikäheimonen kertoo mallin lähteneen hyvin käyntiin.

– Erityisesti alakouluissa kerhoissa käy paljon lapsia. Yläkoululaisia on vaikeampi houkutella kerhoihin. Tätä täytyy pohtia vielä yhdessä näiden nuorten kanssa, että miten kerhoista saisi kiinnostavampia, Taru toteaa.

Kerhotarjonta on todella laaja:

– Tähän mennessä tarjonnassa on ollut vähän koulusta riippuen mm. kiipeilyä, parkouria, kokkikerhoa, DigiLab-kerhoja (koodausta, 3D-tulostusta yms), lauluja musiikkikerhoja, musiikki/kuvataidekerhoa, kuntosalikerhoja, koriskerhoa, palloilukerhoa, bändikerhoa, käsityökerhoa, tanssia, Tik Tok –kerhoa, taitoluistelukerhoa, käsipallokerhoa, sporttisäpinöitä (monilajikerho), kertoo Taru.

Häntä ilahduttaa kuinka aktiivisesti paikalliset yritykset ja yhdistykset ovat olleet mukana toiminnassa. Tärkeänä Taru pitää Vaikuttajajärjestö Hän – Minä & Sinä ry:n tarjoamaa tukea erityistarpeisille lapsille.

– Erityistarpeisten lasten huomiointi on myös jatkossa asia, johon haluamme kiinnittää huomiota. Myös muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia puhuvilla lapsilla ja perheillä tulee olla aito mahdollisuus saada tietoa kerhoista ja pystyä ilmoittautumaan kerhoihin, Taru Ikäheimonen sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *