| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Risto Pelkonen Årets Grankullabo

Arkiater Risto Pelkonen utnämns till Årets Grankullbo vid Svenska dagen -festen i Nya Paviljongen lördagen den 6 november. 

Pelkonen har bott i Grankulla i över 50 år. Först med hela familjen och senare på tu man hand med hustrun Kristiina.

Pelkonen har arbetat oss finländare till fromma inom medicinens och forskningens område, försvarat dem och blivit därmed utsedd till hedersläkare, arkiater. Detta har gynnat båda språkgrupperna i samhället och detta ser jag som något stort för Graniborna, säger Patrik Limnell som är ordförande för Grankulla svenska kulturförening som står bakom utnämningen.

Själv berättade Pelkonen nyligen att det var en tillfällighet som gjorde honom till Grankullabo.

– Det var en lyckosam tillfällighet som förde oss hit. Tack vare bra trafikförbindelser var arbetsresan till Mejlans en gång i tiden smidig. Det är gott att bo och leva här och bo mitt i naturen nära huvudstaden, sade Pelkonen i en intervju för Kaunis Grani i höstas och tillade att staden är trivsam och människorna vänliga.

Hederstiteln delades senast ut år 2019 och då gick den till skådespelaren Nina Hukkinen. Det är femtonde gången Grankulla svenska kulturförening väljer Årets Grankullabo. Den första i ordningen att ta emot hedersbetygelsen var kulturrådet Clara Palmgren år 2005.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *