| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Sofia Lundberg är Grankullas lucia i år

Årets mörkaste månader är här och det är snart dags för lucia och hennes kör att lysa upp mörkret med sång, glädje och traditionens gemenskap.

Vi ställde några frågor till Sofia Lundberg som kommer att vara Grankullas lucia i år.

Varmt grattis Sofia till att det är du som är Grankullas lucia 2021. Hur känns det?

– Det känns jätteroligt. Jag har alltid tyckt om luciatraditionen och som liten önskade jag att jag nån gång skulle få vara lucia.

Sofia Lundberg, Grankullas lucia i år.

Hur skulle du beskriva dig själv som person, vad är du intresserad av och vad håller du på med på din fritid?

– Jag är en 16 år gammal flicka som bor i Grankulla och går på ettan i Tölö gymnasium på musiklinjen. Jag är väldigt positiv, glad, energisk och sprallig. På fritiden, förutom luciakören, spelar jag violin och går på sånglektioner i Grankulla musikinstitut och så är jag redskapsgymnastiksledare i Grankulla Gymnastikförening.

Har du varit med i luciakören tidigare?

– Ja, jag har varit med tidigare som tärna i två år, så nu är det här året mitt tredje år.

Har du vuxit upp i en familj där det funnits luciatraditioner? Hurdana traditioner har det i så fall varit?

– Vi har inte haft några specifika traditioner, men jag har varit och kollat på Finlands lucia några gånger och som liten brukade jag och min kompis klä ut oss till lucia och tärna och så gick vi och knackade på hos grannarna och sjöng Sankta Lucia och bjöd på pepparkakor.

En hurdan roll tycker du att luciatraditionen har idag? Skulle den kunna förändras eller uppdateras eller är den bra som den är?

– Det är roligt med gamla traditioner. Den kanske kunde uppdateras så att också pojkar vågade komma med, då skulle vi få ännu fler och lägre stämmor med. Fastän coronasituationen har lättat, finns det ändå mycket människor som ännu är ensamma och behöver glädje och ljus i sin vardag, därför är luciatraditionen väldigt viktig ännu idag.

Vad betyder luciakören för dig?

– Av luciakören får man härlig julfiilis. Det är roligt att få sjunga tillsammans och sprida glädje åt alla människor. Som bäst är körsång då alla stämmor och röster klingar fint ihop, man får en härlig känsla av det.

Är det något särskilt som du ser fram emot då ni ska lussa i Grankulla?

– Ja, jag ser fram emot kröningen som kommer att bli riktigt fin och att få lussa och sprida glädje på Villa Breda åt de gamla som är ensamma.

Har du någon favoritsång som du gärna vill sjunga i december med luciakören?

– Jag ser fram emot ”Mary Did You Know” som blev på hälft förra året och ”Himlen i min famn” som är en av mina favoritjulsånger.

Luciakören kommer att uppträda på olika evenemang runt i byn från och med 2.12 då de uppträder på Julöppningen på torget. Luciatraditionen i Grankulla förverkligas som ett samarbete mellan Grankulla svenska församling, Grankulla musikinstitut och Grankulla stad. Pamela Sandström leder luciakören som i år består av 13 flickor och hon ser fram emot att få arrangera en traditionell kröning i Grankulla kyrka den 13.12 klockan 18.00. I år är det Elisabeth Rehn som kröner lucian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *