| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Sofia Lundberg on Kauniaisten Lucia tänä vuonna

Vuoden pimeimmät kuukaudet ovat saapuneet, ja pian on Lucian ja hänen kuoronsa aika valaista pimeys laululla, ilolla ja yhteenkuuluvuuden perinteellä.

Esitimme muutamia kysymyksiä Sofia Lundbergille, joka on Kauniaisten Lucia tänä vuonna.

Lämpimät onnittelut, sinä olet Kauniaisten Lucia 2021. Miltä tuntuu?

– Tuntuu tosi hauskalta. Olen aina pitänyt Lucia-perinteestä, ja pienenä toivoin, että voin joskus olla Lucia.

Sofia Lundberg, Kauniaisten Lucia tänä vuonna.

Miten kuvailet itseäsi ihmisenä. Mistä olet kiinnostunut ja mitä teet vapaa-aikanasi?

– Olen 16-vuotias tyttö, asun Kauniaisissa ja käyn Tölö gymnasiumin ensimmäistä luokkaa musiikkilinjalla. Olen hyvin positiivinen, iloinen, energinen ja hassu. Vapaa-ajalla, Luciakuoron lisäksi, soitan viulua ja otan laulutunteja Kauniaisten musiikkiopistossa, ja olen myös vedän myös telinevoimistelu-treenejä Grankulla Gymnastikföreningenissä.

Oletko aiemmin ollut Luciakuorossa?

– Olen ollut aiemmin kuorossa kaksi kertaa, joten tämä on kolmas vuosi.

Oletko kasvanut osana perhettä, jossa on noudatettu Lucia-perinteitä? Jos olette, niin millaisia perinteitä ne ovat olleet?

– Meillä ei ole noudatettu mitään erityisiä perinnetapoja, mutta olen käynyt katsomassa Suomen Luciaa silloin tällöin. Pienenä minulla ja kavereillani oli tapana pukeutua Luciaksi ja kuoroneidoiksi, ja kävimme koputtamassa naapurien ovia ja lauloimme Sankta Luciaa ja tarjosimme piparkakkuja.

Millaisessa asemassa Lucia-perinne on sinun mielestäsi nykyisin? Pitääkö sitä muuttaa tai ajanmukaistaa vai onko nykyinen tapa hyvä?

– Vanhat perinteet ovat hauskoja. Ehkä niitä voi nykyaikaistaa sen verran, että myös pojat uskaltavat tulla mukaan. Silloin me voimme saada entistä enemmän matalampia ääniä mukaan. Vaikka koronatilanne on helpottanut, on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka ovat yksinäisiä ja kaipaavat iloa ja valoa omaan arkeensa. Siksi Lucia-perinne on erittäin tärkeä vielä nykyisin.

Mitä Luciakuoro merkitsee sinulle?

– Luciakuorosta saa ihanan joulutunnelman. On hauskaa laulaa yhdessä ja levittää iloa kaikille ihmisille. Kuorolaulu on parhaimmillaan silloin, kun kaikki soinnut ja äänet soivat hienosti yhteen. Silloin siitä saa ihanan tunteen.

Odotatko jotain erityistä, kun vietätte Lucia-juhlaa Kauniaisissa?

– Odotan kruunajaisia, josta tulee oikein hieno, ja että saa viettää Lucia-juhlaa ja levittää iloa Villa Bredaan yksinäisille vanhuksille.

Onko sinulle lempilaulua, jota haluat laulaa joulukuussa yhdessä Luciakuoron kanssa?

– Odotan ”Mary Did You Know”ta, joka jäi puolitiehen viime vuonna ja ”Himlen i min famn”, joka on yksi minun lempijoululauluistani.

Luciakuoro esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa eri puolilla kaupunkia alkaen 2. joulukuuta, jolloin kuoro esiintyy joulunavauksessa torilla. Kauniaisten Lucia-perinteen toteuttavat yhteistyössä Grankulla svenska församling, Kauniaisten musiikkiopisto ja Kauniaisten kaupunki. Pamela Sandström johtaa kuoroa, joka koostuu tänä vuonna 13 tytöstä. Hän odottaa, että saa järjestää perinteiset kruunajaiset Kauniaisten kirkossa 13.12. klo 18. Tänä vuonna Elisabeth Rehn kruunaa Lucian.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *