| YLEINEN - ALLMÄN

Stort intresse för bostäder i Grani – Många spekulanter är helsingforsare

Det har varit mycket tal om att det råder brist på bostäder som är till salu i Grankulla och att så verkligen är fallet bekräftas av mäklare i staden.

– Det är helt klart att pandemin haft en inverkan på efterfrågan. Tidigare var de de flesta kunderna Granibor, men nu är många av spekulanterna helsingforsare, säger Fredrik Hellman på Aktia.

De som tidigare flyttat in till staden har haft någon koppling till Grani, men så har det enligt honom inte varit under pandemin. Många vill flytta bort från storstaden och även bra skolor, daghem och tågbanan spelar en roll vid val av boningsort.

Aktias Fredrik Hellman.

Kiinteistömaailmas Riikka Wirta håller med.

– Många söker hus i närheten av skolor och daghem och folk vill ha mera utrymme, säger Riikka Wirta, som påpekar att Grankulla är en ort som intresserar eftersom det verkligen finns stora hus här.

Nyligen sålde Kiinteistömaailma miljonvillor för sammanlagt tio miljoner euro under en månad och det är enligt Riikka Wirta verkligen speciellt.

– Nu ser också ägarna till villorna att det är bra tid att sälja, säger hon.

Även om det förekommit perioder även tidigare då det inte funnits mycket familjehus till salu, så var läget till exempel åren 2005-2010, så är bristen på bostäder nu under pandemin exceptionell enligt Hellman.

Kiinteistömaailmas Rolf och Riikka Wirta.

– En sådan boom som det varit under coronan har vi inte sett tidigare. Många ville ha något att göra under pandemin och de bestämde sig för att flytta, konstaterar han.

Hus och höghus med hiss

Bäst säljer enligt Hellman nya familjehus som är byggda från år 2000 framåt.

– De säljer väldigt bra i Grani. Också centrumlägenheter med hiss – som är ett helt måste i dagens läge – säljer också de väldigt bra, säger han och påpekar att det också är viktigt att stora saneringar som stambyte är gjorda.

På samma spår är även Riikka Wirta, som dock påpekar att även äldre hus säljer om de underhållits väl. På höghussidan intresserar också större bostäder. Många frågade efter t.ex trerummare när det nya höghuset Kaarna såldes på Stationsvägen. Alla bostäder har sålts i huset.

Priserna i Grani och Esbo följs åt och stiger ungefär lika mycket, nu cirka fem-sex procent per år, enligt mäklarna. Tomtpriserna har enligt Hellman stigit med cirka 30 procent i Grani under de tre senaste åren. I år har han sålt två byggplatser och tidigare cirka tio per år.

– Det finns inte utbud, men den finns efterfrågan. Grani är en speciell marknad, eftersom den är så liten, säger han.

Enligt en prognos som Kiinteistömaailma presenterade nyligen förutspås en prishöjning på fastigheter på fyra procent för postnumren i Grankulla och Esbo under de följande 12 månaderna.

– Den som nu flyttar från ett egnahemshus till ett rad- eller höghus i Grankulla eller Esbo får nu en fördelaktigare mellanskillnad vid affären, säger Riikka Wirta som påpekar att Grankulla är mycket attraktivt och att nya bostäder behövs samtidigt som det är viktigt att bevara villasamhällets charm.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *