| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

En lagspelare fyller 80 år

Man kan inte ensam utveckla och förbättra samhället så då måste man hitta och slå ihop sig med människor som tänker på samma sätt. Så säger Grankulla stadsfullmäktiges ordförande Tapani Ala-Reinikka. Han fyller 80 år i december.

Han har varit aktiv i politiken sedan 1956. Politiken har han enligt sig själv fått med modersmjölken och av mammans exempel.

– Min mamma lärde mig att hjälpa andra och förbättra villkoren för dem som hade det sämre. Därifrån har jag fått min vilja att agera och utveckla samhället på en bredare front och jag är fortfarande intresserad av att förbättra saker.

När han kom till Grankulla märkte han att Samlingspartiet inte hade lokalförening här. Tillsammans med likasinnade började han driva frågan och föreningen grundades 1969.

– Därefter var jag med i styrelsen under alla årtionden. Och jag är nu ordförande för Samlingspartiet i Grankulla för sjunde året och omvaldes också för nästa år. Genom politiken har jag fått många bekanta och till och med vänner. Det känns fint när man tillsammans får till stånd något gott eller förbättrar något.

Tapani Ala-Reinikka är mycket aktiv också i övrigt.

– Jag har många järn i elden förutom kommunalpolitiken. Jag är förtroendevald i församlingen, i husbolagens styrelser, Omnias styrelse, olika föreningar och samfund såsom kapten i reservofficerarna, med i lokala Lions och seniorerna. Ibland har jag tre möten om dagen men de går ganska sällan på varandra.

Har du någonsin kritiserats hemma för att du är för ofta på möten?

– Nej det har inte hänt. Tvärtom, min fru Sisko uppmuntrar mig och hon ger ofta råd. Kanske det är så att hon får egentid medan jag är på möte, säger Tapani med ett skratt.

Lång rektorskarriär

Tapani Ala-Reinikka har en lång karriär i skolvärlden bakom sig. Först valdes han till gymnastiklärare i Kauniaisten suomalainen yhteiskoulu. När grundskolan kom 1977 utsågs han till rektor för Kasavuoren koulu. Han blev finska gymnasiets rektor 1987.

Det går knappt en dag utan att han träffar gamla elever, även utanför Grankulla.

– Det bästa är att de gärna kommer och pratar med mig. Kanske det beror på att jag alltid gav ledigt när de bad om det. Mitt motto var att de under en veckas semester upplever mycket mer och minns den tiden bättre än om de varit samma vecka i skolan.

Idrott har alltid varit viktigt för honom och han fortsätter att idrotta.

– Jag har bra idrottsgener. Två farbröder var med i OS och min pappa var landskampsfriidrottare. Min mamma gymnastiserade och ledde gymnastik i kring 70 år. Själv har jag utöver friidrott hållit på med bland annat basket, fotboll, volleyboll, squash, innebandy och handboll i Grani oldboys. Numera promenerar jag i Kasabergsskogen och går på gym. Om somrarna cyklar jag längs med ån i Kurikka.

Du tillbringar också mycket tid i hembygden Kurikka. Vad betyder Kurikka för dig?

– Jag löste ut vår hemgård redan i slutet av 1980-talet och det har blivit min och min fru Siskos semestermål. Det finns alltid något att göra på den gamla bondgården. Jag har många släktingar i Kurikka. Ursprungligen fanns det också 72 kusiner och det är roligt att träffa dem om somrarna och till jul. Kurikka är en vacker bygd. Det lönar sig att besöka orten!

Tapani Ala-Reinikka, 80 år den 27.12. Födelsedagskaffe i Kasabergets skolcentrum den 22.12. kl. 17-20.00. Anmälningar: tapani.ala-reinikka@kauniainen.fi tai 0505452150. Eventuella gåvor ber han att riktas till Grani Närhjälp, FI59 4055 2920 1086 38 (meddelande: 80 v).

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *