| URHEILU - IDROTT

Sällsynt händelse i februari – Isdansare från Grani på OS-isen

Isdansparet Matthias Versluis och Juulia Turkkila representerar Finland i OS i Peking i februari. Och det kanske du inte visste, men Matthias är numera Granibo.

KG fick en pratstund med OS-isdansaren inför tävlingarna.

Det senaste finländska isdansparet i OS var Susanna Rahkamo och Petri Kokko i Lillehammer 1994. Låt oss stanna en stund i 1994. Då föddes en kille som fick namnet Matthias i Schweiz och en tjej som fick namnet Juulia i Finland. Matthias var inte ens ett år när han flyttade med sin familj till Finland. När han fyllde sju började han med konståkning. Det samma gjorde Juulia. Båda höll på med singelåkning och utvecklades på var sitt håll och vann FM-guld. När Versluis som 19-åring vann FM-guld fick han det högsta poängantalet som en finländsk herråkare någonsin fått i konståkning. Som 20-åring gjorde han som första finländare ett kvadrupelhopp i tävling.

– Juulia och jag har känt varandra sedan vi var barn, vi har varit i samma klubb och i landslaget samtidigt. För sex år sedan föreslog hon att vi skulle slå ihop påsarna och börja med isdans. När vi dessutom fick en välsignelse av landslagstränaren Maurizio Margaglio var saken klar, berättar Versluis om hur isdansparet föddes.

Paret blev klart för OS i Peking i kvalet i tyska Oberstdorf i september 2021. Versluis-Turkkila vann tävlingen överlägset och Finland var klart för OS i isdans för första gången på 27 år. Under återstoden av 2021 tävlade paret framgångsrikt i Europa. I december vann de än en gång FM-guld i isdans med rekordpoäng.

Före OS i Peking skulle de tävla i EM i Tallinn i januari, men tvingades avstå då Turkkilas PCR-test var positivt.

– Till Peking förbereder vi oss på samma sätt som inför andra tävlingar men vi tar särskild hänsyn till återhämtning. Vi tränar fem gånger i veckan, totalt 25–30 timmar. Vi tränar på isen 3,5 timmar om dagen och annan träning cirka två timmar om dagen. Vi ser förväntansfullt fram emot Peking. För ett litet isdansland som Finland är det otroligt stort att få tävla med eliten i OS, säger Versluis och tillägger: Vi har ändå inga orealistiska OS-drömmar. Vi har ingen press på att göra resultat eftersom vårt huvudmål är i OS i Milano 2026. Före det fokuserar vi på en tävling i taget. Målet är att utvecklas varje år och visa vad vi går för i Milano. Isdans är en gren där man utvecklas långsamt och det kan dröja länge innan ett par når sin toppnivå. I Peking är målet två hela prestationer, det vill säga att vi lyckas i kortdansen och gå vidare till fridansen. Efter kortdansen slås en del ut ur tävlingen.

Isdansaren Matthias Versluis flyttade till Grankulla för ett år sedan. Det kändes ganska
märkligt att kunna handla i affären på sitt modersmål svenska, säger Versluis om sina första upplevelser av Grankulla.

Det som lockar med isdans är farten och att glida fram över isen, och också att lyckas i träning och tävling.

– I isdans är det fint att få uttrycka sina känslor och dansa till musik. Jag anser att vår styrka som par är att vår skridskoåkning ser lätt ut, låter nästan inget alls och dessutom har vi fina och utmanande lyft. När man har en avspänd känsla och kan njuta av att uppträda vet man också att prestationen var bra, säger Versluis.

Efter OS är det dags för vardagen igen. För isdansaren innebär det tävlingar och träning. Isdansarens säsong räcker från hösten till sommaren och i den ingår ungefär åtta tävlingar. Mycket mer än så ryms inte med, konstaterar Versluis, som är lite ledsen över att han var tvungen att avbryta sina studier i fysioterapi vid Yrkeshögskolan Arcada eftersom träningarna och studierna krockade. En sak har Versluis ändå inte gett upp: gitarrspelandet. Versluis började spela gitarr på musikskola som 8-åring,men han tappade gnistan som 13–14-åring.

– Men jag lärde mig ändå så pass mycket att jag skrivit en mängd låtar i hip-hop-stil för mig själv, säger Versluis.

OS i Peking ordnas den 4–22 februari. Matthias Versluis berättar att isdansarnas program i kortdans och fridans vanligen är desamma genom hela säsongen.

– Vårt tema den här säsongen är Street kombinerat med det obligatoriska dansmönstret blues. Vår musik är Breathe You in my Dreams – Trixie Whitley & River – Bishop Briggs. Stilen i fridansen är modern och musiken Wild Side – Roberto Cacciapaglia & Bruises – Lewis Capaldi. Vi dansar samma program även i OS i Peking.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Följ med isdansparet Versluis-Turkkila på Instagram och Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *