| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Två platser till Grankulla: Veronica Rehn-Kivi och Satu Mollgren invalda i välfärdsområdets fullmäktige

SFP:s Veronica Rehn-Kivi och Samlingspartiets Satu Mollgren från Grankulla blev invalda i välfärdsområdets fullmäktige i valet på söndagen. Totalt invaldes 79 ledamöter inom Västra Nylands välfärdsområde. 

Då 100 procent av rösterna räknats hade Rehn-Kivi sammanlagt 3026 röster och Satu Mollgren 571 röster.

Tredje mest röster av Grankullakandidaterna fick Samlingspartiets Tapani Ala-Reinikka, 457 röster. Två kandidater är på suppleantplats, Tapani Ala-Reinikka och SFP:s Fredrik Waselius.

Nöjda med resultatet

– Det känns verkligen bra och jag är mycket nöjd med mitt eget resultat. Jag är verkligen tagen av den stora mängd röster jag fick här i Grankulla och naturligtvis också av att jag fick ett stort förtroende i hela Västra Nyland. Ett fint resultat, säger Veronica Rehn-Kivi när vi träffas i köpcentret på måndagen.

Nu kan man enligt Rehn-Kivi lita på att Granibornas ärenden är i goda händer. Samlingspartiet och SFP har enligt henne samarbetat bra även hittills och hon tror att målsättningarna är ganska lika då man nu skapar denna nya organisation.

Det här understryker även Satu Mollgren.

– Samlingspartiet och SFP har i det här området traditionellt samarbetat bra.

Satu Mollgren fick vänta till sent på kvällen innan hennes plats var klar.

– Det var spännande igår. Jag var nog ganska utmattad där vid halv ett tiden då jag äntligen kunde dra en lättnadens suck. 

Valresultatet känns enligt henne mycket fint.

– Jag är mycket tacksam över det stöd och förtroende jag fått. Det är en ära bli invald i det första välfärdsområdesfullmäktige. Jag är också mycket tacksam gentemot vår aktiva lokalförening. Tillsammans utförde vi ett synligt valarbete i väder som väder.

Aktiva väljare i Grankulla

Grankullaborna röstade rätt flitigt i valet och valdeltagande låg på 65,4 procent, men i hela landet var valdeltagandet lågt, 47,5 procent. Grankulla var därmed tvåa i hela landet, efter Larsmo. I kommunalvalet i somras låg valdeltagandet på 73,1 procent i staden. 

Efter den 1.3. tar det nya fullmäktige och en ny styrelse vid. 

Från och med den 1.1 2023 överförs ansvaret och kostnaderna för social- och hälsovården från kommunerna till 21 välfärdsområden och Helsingfors stad. Västra Nylands välfärdsområde sköter social- och hälsovården i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis. Även Västra Nylands räddnings- verk ingår i området. Kommunerna sköter framöver utbildning, kultur och idrott, stadsplanering mm.

Välfärdsområdesvalnämnderna fastställer resultatet i välfärdsområdesvalet den 26.1. 

Läs mera i tidningen den 10.2.

Uppdaterad 25.1. Källa: vaalit.fi/sv

Veronica Rehn-Kivi.
Satu Mollgren.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *