| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Asematielle tulossa uusia kerrostaloja nykyisten tilalle

Asematiellä, Uutta Paviljongia vastapäätä, osoitteissa Asematie 10 ja 12–14 sijaitsee kolme punatiilistä kerrostaloa. Nyt nämä 1960–1970-luvun taitteessa rakennetut talot korvataan uudisrakentamisella. Karkean arvion mukaan uudet asunnot ovat muuttovalmiita 2024–2025.

– Emme nähneet mielekkääksi saneerata nykyisiä taloja, sillä se ei olisi ollut taloudellisesti kannattavaa. Tämän lisäksi ihmisten odotukset ja tarpeet asumisesta ovat muuttuneet 50 vuoden aikana, joten parhaimmaksi vaihtoehdoksi näimme vanhan korvaamisen uudella, kertoo rakennuttamisyksikön johtaja Tommi Parikka Kojamo Oyj:stä.

Nykyiset kolme rakennusta korvataan kahdella kadunsuuntaisella ja katutilaan selkeästi rajautuvalla lamellityyppisellä kerrostalorakennuksella. Kerrosluku nousee nykyisestä kolmesta neljästä/viiteen. Rakennusten Asematien puoleisten julkisivujen päämateriaalina säilyy punatiili.

Uusiin rakennuksiin tulee nykyisen 51:n asunnon sijaan yli 100 asuntoa, mikä lisää asukasmäärää ja tukee näin myös Kauniaisten strategiaan kirjattua elinvoimaisuuden ja palveluiden kehittämistä.

– Asuntojen suunnittelun lähtökohtana on toteuttaa kaikenkokoisia asuntoja erilaisiin asumistarpeisiin. Asuntokoot vaihtelevat näin ollen yksiöistä perheasuntoihin. Suunnittelutyössä teemme yhteistyötä myös Kauniaisten ruotsinkielisen eläkeyhdistyksen GSP:n kanssa, sillä haluamme kuulla millaisia tarpeita ikäihmisillä on asumisen suhteen, Parikka kertoo.

– Taloissa tullaan hyödyntämään lähes 100 % uusiutuvaa kaukolämpöä, vesisertifioitua kiinteistösähköä ja älykästä energiansäästöä sekä panostetaan kierrätykseen ja kierrätysopastukseen. Tuomme taloihin myös asukkaiden käyttöön laajan valikoiman maksuttomia etuja ja lisäpalveluita, Parikka sanoo.

Asemakaavan muutos perustuu Ahlman Arkkitehdit laatimaan viitesuunnitelmaan, jota on työstetty Kauniaisten kaupungin ohjauksessa.

Muita kaupungin hankkeelle asetettuja reunaehtoja olivat laadukas ja ympäristöä kunnioittava rakentaminen. Esimerkiksi ympäröivä puusto säilytetään niiden kunto huomioiden ja Bredantien varressa sijaitseva avokallio rajataan kokonaan rakentamisen ulkopuolelle. Vehreää kaupunkikuvaa tukee uusien talojen autopysäköinnin siirtäminen pääosin maan alle nykyisen pihapysäköinnin sijaan.

– Kohteen suunnittelu aloitetaan kuluvan vuoden aikana. Rakentaminen alkaa arviolta vuoden 2023 aikana ja rakennustyöt kestävät 15–18 kuukautta. Valmista näillä näkymin on vuonna 2024-2025, arvioi Parikka ja painottaa, että aikataulu on erittäin karkeasti arvioiden tällainen ja se voi vielä elää suuntaan ja toiseen.

Sekä nykyiset että tulevat asunnot ovat kiinteistösijoittaja Kojamo-konsernin omistamia. Asuntoja vuokrataan Lumobrändinimen alla.

– Rakennusajaksi pyrimme tarjoamaan nykyisille asukkaille Lumo-asuntoa jostain toisesta kohteestamme. Kun asunnot alkavat valmistua, voi nykyinen asukas ilmoittaa meille olevansa kiinnostunut palaamaan uuteen taloyhtiöön, minkä huomioimme asukasvalintoja tehdessämme, Parikka kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *