| YLEINEN - ALLMÄN

GraniWorks auttaa missä vaan – Foneus korjaa puhelimesi

Kauniaisten lukio tarjoaa opiskelijoilleen monenlaisia mahdollisuuksia työntekoon ja yrittäjyyteen. Tästä hyviä esimerkkejä ovat lukiolla toimivat GraniWorks ja puhelinhuolto Foneus.

– GraniWorks on Kauniaisten lukion osuuskunta, jota pyörittää meidän lukion opiskelijat. Me välitetään töitä lukion opiskelijoille, kuvailee yrityksen toimitusjohtaja Tuomas Asuja, joka opiskelee lukion bisneslinjalla.

Tuomas Asuja toteaa, että lukiolaisten
keskuudessa on niin paljon taitoa. Ei ole
pitkään aikaan tapahtunut sellaista, että
työntekijä ei olisi löytynyt.

GraniWorksille voi tarjota erilaisia töitä, kuten lastenhoitoa tai it-hommia, jotka Kauniaisten lukion opiskelijat suorittavat. Työt jaetaan yhteisessä ryhmässä, johon jokaisen töistä kiinnostuneen on mahdollista liittyä. Tuomaksen mukaan yritykselle on tarjottu töitä laidasta laitaan, mutta tekijä löytyy aina.

– Lukiolaisten keskuudessa on paljon kaikkea taitoa. Meille voi siis tarjota mitä tahansa työtä.

Järjestää tapahtumia

GraniWorks on myös mukana järjestämässä koulun tapahtumia, kuten hackathoneja ja GraniTalkseja, joissa esimerkiksi yrittäjät ja eri alojen ammattilaiset käyvät puhumassa. Koronan takia tapahtumia on kuitenkin jouduttu valitettavasti perumaan, ja myös yrityksen muu toiminta on kärsinyt.

– Varsinkin etäkoulun aikana oli vaikeaa innostaa uusia opiskelijoita mukaan. Asiakkaita on kuitenkin jatkuvasti, sanoo Tuomas Asuja.

– Rekrytoimme ja koulutamme vuosittain uusia hallituslaisia pyörittämään toimintaa. Etäkouluaika oli hankalaa ja samoin kevät, kun osa mukana olleista valmistuu koulusta ja lähtee.

Kouluun palaaminen on kuitenkin joka kerta helpottanut asiaa merkittävästi.

– Nyt mukana on paljon uusia opiskelijoita ja uskaltaisin sanoa, että firma pyörii paremmin kuin koskaan. Työllistämme kuukausittain noin parikymmentä lukion opiskelijaa ja maksetaan heille reilua palkkaa, kertoo Asuja.

Tulevana kesänä GraniWorksilla on tarkoituksena työllistää lukiolaisia kaupungin kesäseteleiden avulla.

Foneus huoltaa puhelimia

GraniWorksin alaisuudessa toimivan Foneuksen idea lähti syksyllä lukion tarjoamalta lukion yrityksen perustamiskurssilta. Kurssin ideana on keksiä omia bisnesideoita ja toteuttaa niitä. Bisneslinjalla opiskelevat Matias Mäkilaakso, Jooa Lähteenmäki ja Topi Leijola huomasivat, kuinka paljon puhelimen huoltaminen maksaa ja tajusivat, että he voisivat tarjota samaa paljon edullisemmin.

Foneuksen Jooa Lähteenmäki (vas.), Topi Leijola ja Matias Mäkilaakso. Yritys tarjoaa monenlaisia palveluita, kuten näytönvaihtoja, akunvaihtoja ja panssarilasin asennusta.

Aluksi foneuslaiset harjoittelivat korjausta vanhoilla puhelimillaan, tekivät yritykselle nettisivut ja alkoivat markkinoida yritystä TikTok-nimisessä lyhytvideosovelluksessa. Topi pyysi TikTokissa tunnettua tuttavaansa tekemään mainoksia yritykselle:

– Niistä tuli vahingossa sellainen viraalihitti, hän kertoo.

Foneus tekee esimerkiksi näytönvaihtoja, akunvaihtoja, panssarilasin asennusta ja kuoria. Yritys myös tilaa tarvittaessa yksittäisiä osia, jos asiakkaalla on harvinaisempi puhelin. Muut puhelinhuollot eivät välttämättä sitä tee. Myös käytettyjen puhelinten myynti ja osto kuuluu valikoimaan. Foneuksen nettisivuilla on mahdollista täyttää huoltolomake, jota kautta suurin osa yhteydenotoista tuleekin.

Vaikka vastoinkäymisiä ja haasteita onkin ollut, on pojista palkitsevaa nähdä kun ihmiset ovat tyytyväisiä palveluihin. Yrittäjyys kiinnostaa jatkossakin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *