| YLEINEN - ALLMÄN

GraniWorks hjälper med vad som helst – Foneus fixar luren

Företaget GraniWorks och telefonreparatören Foneus är bra exempel på möjligheter till jobb och företagande som det finskspråkiga gymnasiet Kauniaisten lukio erbjuder sina elever.

–  GraniWorks är ett andelslag på Kauniaisten lukio och som drivs av elever på vårt gymnasium. Syftet är att vi erbjuder jobb till gymnasisterna, säger vd Tuomas Asuja, som studerar vid gymnasiets businesslinje.

Tuomas Asuja konstaterar att det finns så
mycket kompetens bland gymnasisterna. Det
har inte på länge hänt att det inte skulle ha
funnits någon som kan göra det kunden vill.

Man kan erbjuda GraniWorks uppdrag av olika slag, såsom barnpassning eller it-jobb, och uppdragen utförs sedan av elever vid Kauniaisten lukio. Uppdragen delas ut en grupp dit varje intresserad kan ansluta sig. Tuomas berättar att företaget erbjudits uppdrag av vitt skilda slag, och att man alltid hittar någon som kan utföra uppdraget:

– Det finns mycket kompetens bland gymnasisterna. Man kan alltså erbjuda vilka typer av jobb som helst åt oss.

Ordnar happenings

Graniworks deltar också i arrangemangen av happenings på skolan: hackatons och GraniTalks, där exempelvis företagare och proffs från olika branscher berättar om sina erfarenheter. På grund av corona har händelserna tyvärr ställts in och annan verksamhet på företaget har också lidit.

– I synnerhet under distansstudierna var det svårt att motivera nya studerande att komma med. Kunder har dock funnits hela tiden, säger Tuomas Asuja.

– Vi rekryterar och utbildar årligen nya styrelsemedlemmar för att driva verksamheten. Under distansundervisningstiden var det svårt och även på våren då en del av dem som varit med gick ut skolan.

När skolan har börjat igen har läget varje gång lättat åter.

– Nu har vi många elever med och jag vågar säga att firman går bättre än någonsin tidigare. Vi sysselsätter varje månad cirka tjugo gymnasister och betalar ordentlig lön åt dem, säger Tuomas Asuja.

I sommar strävar GraniWorks efter att ordna sommarjobb till gymnasister med hjälp av stadens sommarsedlar.

Foneus servar telefoner

Foneus, som drivs i GraniWorks regi, startade efter en idé av studerandena Matias Mäkilaakso, Jooa Lähteenmäki och Topi Leijola, som alla tre också är på businesslinjen. Trion gick en kurs där man skulle hitta på egna businessidéer och förverkliga dem. Killarna märkte hur dyrt det var att serva telefonen och insåg att de skulle kunna erbjuda samma tjänster betydligt billigare.

Jooa Lähteenmäki (t.v), Topi Leijola och Matias Mäkilaakso från Foneus. Företaget erbjuder många slags tjänster, såsom skärm-och batteribyte samt installation av pansarglas.

Först tränade de på att reparera gamla telefoner, gjorde webbsida för företaget och marknadsförde sig sedan på videoappen TikTok. Topi bad en kompis som är kändis på TikTok att göra en reklam för företaget.

– Det blev litet av misstag en viral hit, säger han.

Foneus erbjuder många slags tjänster, såsom skärm- och batteribyte samt pansarglas- och skalinstallation. Företaget beställer också vid behov delar om kunden har en ovanlig telefon, något andra telefonreparatörer inte nödvändigtvis gör. Köp och sälj av begagnade telefoner hör också till serviceutbudet. På Foneus webbsida kan man fylla i en serviceblankett och det är via dem de flesta kontakter sker.

Trots motgångar och utmaningar tycker killarna det varit givande att se hur folk är nöjda med servicen. Företagande intresserar killarna också i framtiden.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *