| YLEINEN - ALLMÄN

Grankulla har nu två röster i nya områdesfullmäktige

SFP:s Veronica Rehn-Kivi och Samlingspartiets Satu Mollgren från Grankulla blev invalda i fullmäktige i välfärdsområdesvalet. Totalt invaldes 79 ledamöter inom Västra Nylands välfärdsområde.

Vi vill behålla vår egen hälsovårdscentral och också i övrigt se till att invånarna får betjäning både på svenska och finska här i Grankulla, säger Rehn-Kivi. Hon konstaterar samtidigt att fullmäktigeledamöterna också måste se till det bästa för hela området. Nu kan man enligt Rehn-Kivi dock lita på att Granibornas ärenden är i goda händer. Samlingspartiet och SFP har enligt henne samarbetat bra även hittills och hon tror att målsättningarna är ganska lika då man nu skapar denna nya organisation. Det här understryker även Satu Mollgren.

– Samlingspartiet och SFP har i det här området traditionellt samarbetat bra.

Nöjda med resultatet

– Det känns verkligen bra och jag är mycket nöjd med mitt eget resultat. Jag är verkligen tagen av den stora mängd röster jag fick här i Grankulla och naturligtvis också av att jag fick ett stort förtroende i hela Västra Nyland. Ett fint resultat, säger Veronica Rehn-Kivi när vi träffas strax efter valet.

Satu Mollgren fick vänta till sent på kvällen innan hennes plats var klar.

– Det var spännande. Jag var nog ganska utmattad där vid halv ett tiden på valkvällen då jag äntligen kunde dra en lättnadens suck.

Valresultatet känns enligt henne mycket fint.

– Jag är mycket tacksam över det stöd och förtroende jag fått. Det är en ära bli invald i det första välfärdsområdesfullmäktige. Jag är också mycket tacksam gentemot vår aktiva lokalförening. Tillsammans utförde vi ett synligt valarbete i väder som väder.

Nu blickar vi framåt

Den ofta kritiserade reformen är här och Rehn-Kivi anser att det här är den bästa versionen hittills.

– Nu lönar det sig inte att se bakåt utan framåt. Vi måste med den här reformen skapa den bästa möjliga vården och omsorgen i vårt land, säger hon.

Mollgren anser inte att det är den bästa möjliga lösningen.

– Men jag håller med om att vi inte kan blicka bakåt mer, nu går vi framåt. Vi har fått de här korten tilldelade och med dem spelar vi ett så bra spel som möjligt, det vill säga vi försöker komma till punkten där välbefinnandet ökar i området.

Rehn-Kivi fick 3030 röster i valet och Satu Mollgren 573 röster. Tredje mest röster av Grankullakandidaterna fick Samlingspartiets Tapani Ala-Reinikka, 457 röster. Två kandidater är på suppleantplats, Tapani Ala-Reinikka och SFP:s Fredrik Waselius.

ÖVERSÄTTNING: JAN SNELLMAN/PATRICIA HEIKKILÄ

Aktiva väljare i Grankulla

  • Grankullaborna röstade rätt flitigt i valet och valdeltagande låg på 65,6 procent, men i hela landet var valdeltagandet lågt, 47,5 procent. Grankulla var därmed tvåa i hela landet, efter Larsmo. I kommunalvalet i somras låg valdeltagandet på 73,1 procent i staden.
  • Efter den 1.3. tar det nya fullmäktige och en ny styrelse vid.
  • Från och med den 1.1 2023 överförs ansvaret och kostnaderna för social- och hälsovården från kommunerna till 21 välfärdsområden och Helsingfors stad. Västra Nylands välfärdsområde sköter social- och hälsovården i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.
  • Även Västra Nylands räddningsverk ingår i området. Kommunerna sköter framöver utbildning, kultur och idrott, stadsplanering mm. Källa: vaalit.fi/sv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *