| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Jeppe & Co antavat tukea keskustelemalla

Mathias Stenman on itse raitistunut alkoholisti. Nyt hän vastikään perustetun yrityksen Jeppe & Co avulla haluaa auttaa muita, joilla on ongelmia alkoholin tai huumeitten kanssa tai jotka voivat henkisesti huonosti.

Yrityksellä on ollut vastaanotto Kauniaisissa helmikuusta lähtien. Jeppe & Co vuokraa liikehuoneistoa Kaunialassa ja tarjoaa tukea muun muassa keskustelujen avulla. Tarpeen vaatiessa asiakas ohjataan eteenpäin asiantuntijaverkoston kautta. Mathias opiskeli aikoinaan hammaslääketiedettä. Hän työskenteli väitöskirjan parissa, kun törmäsi seinään, ja alkoi lääkitä huonoa oloa alkoholilla.

– Superpaljon opiskelua, työtä ja kolme lasta kolmessa vuodessa. Opiskelin kahdella linjalla yhtä aikaa ja tavoitteena oli valmistua hammaslääketieteen tohtoriksi. Tämän kaiken tuloksena poltin itseni loppuun täydellisesti. Ja itsehän sitä on viimeinen, joka tajuaa tilanteen, hän sanoo.

Minnesota-ohjelman ja toisen yksityisen ohjelman avulla hän pääsi kolme vuotta sitten irti alkoholiongelmastaan. Sen jälkeen hän työskenteli tovin kirjanpitoyrityksessä, jota hän vetää yhdessä vaimonsa kanssa.

– Runsaat pari vuotta sitten tajusin, että haluan uudelleen alkaa työskennellä ihmisten kanssa. Joten lähdin jatko-opiskelemaan Stadiaan mielenterveyden ja päihdehoidon koulutuslinjalla. Ajatus omasta yrityksestä syntyi jatkoopintojen aikana.

– Kyse on ammattikoulutuksesta, jossa työskennellään yhtä aikaa opiskelun ohessa. Osaksi kunnallisella ja osaksi kolmannella sektorilla. Minulla on kokemuksia myös yksityiseltä puolelta ja olen mielelläni lisätukena kunnalliselle hoidolle. Olen sitä mieltä, että pitää voida hyödyntää sekä julkista että yksityistä puolta. Keskustelutukea ruotsiksi on nykyisin esimerkiksi hyvin vaikeasti saatavilla ja siinä me voimme tarjota apua, hän sanoo.

Kaikki tietävät, että Jeppe juo mutta kukaan ei kysy miksi, eikä kukaan yritä saada syytä selville, sanoo Mathias Stenman. Yritys on nimetty klassisen Jeppe Niilonpoika -näytelmän mukaan. Yritys ei auta pelkästään väärinkäyttäjiä vaan apua löytyy myös henkiseen jaksamiseen arjessa.

Jeppe & Co haluaa yrittää auttaa nimenomaan keskusteluilla ja molemmilla kielillä.

– Haluan tarjota keskustelutukea, tukiryhmiä ja erityispalveluja. Esimerkkinä erityispalvelusta on rattijuopon seuranta sen jälkeen, kun hän on menettänyt ajokortin. Poliisi vaatii joskus seurantaa ja lääkärintodistuksen ennen kuin hän saa ajokortin takaisin, Mathias kertoo.

Mathias on itse kauniaislainen, ja hänestä kaupunki on fantastinen, kiitos olemassa olevan me-hengen.

– Olemme varmaan ainoita kuntia maassa, jossa on erittäin hyvin toimiva terveyskeskus, jossa saa todella tavata lääkäreitä, hoitajia ja hammaslääkäreitä. Se on toiminut hyvin. Minä sain itse aikoinaan apua Kauniaisissa, mutta kunnan tarjonta ei riittänyt minulle. Siksi toivon, että kunta voi sanoa: tarjoamme tätä, mutta jos se ei riitä, voit mennä tuonne tai tuonne.

Hän toivoo, että kaupunki ohjaa asiakkaita hänen luokseen, jos tarvitaan keskusteluapua. Henkisiä ongelmia ja väärinkäyttöä löytyy Mathias Stenmanin mukaan kaikkialla paikkakunnasta riippumatta.

– Ongelmat ovat suuria, eikä sillä ole mitään tekemistä sosioekonomisen aseman, koulutuksen tai muun kanssa. Kaikki ihmiset yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta ovat kohteena. Tarve on erityisen suuri juuri nyt pandemian jälkeen, kun moni on ollut eristyksissä kaksi vuotta.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

5.2. Mathias oli lauantaivieraana Radio Vegan ohjelmassa, jossa hän kertoo enemmän omasta tarinastaan. Lähetys löytyy Yle Areenasta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *