| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Jeppe & Co stöder genom samtal

Mathias Stenman är själv nykter alkoholist och nu vill han hjälpa andra som har problem med alkohol och droger eller som mår psykiskt dåligt via det nygrundade företaget Jeppe & Co.

Sedan i februari har han sin mottagning i Grankulla. Företaget hyr en lokal vid Kauniala och erbjuder stöd bland annat genom samtal. Vid behov slussas kunden vidare till ett nätverk av experter. Själv studerade Mathias odontologi i tiden och höll på med doktorandstudier då han gick in i väggen – och började ”bota” sitt illamående med alkohol.

– Jättemycket studier, jobb och tre barn på tre år. Jag studerade på två olika linjer samtidigt och målet var att bli odontologie doktor. Det här gjorde att jag brände ut mig totalt. Och själv är man ju den sista som förstår det, säger han.

Genom Minnesota-programmet och ett annat privat vårdprogram blev han för cirka tre år sedan fri från sitt missbruk. Efter det jobbade under en period på en bokföringsbyrå som han driver med sin fru.

– Sen insåg jag för drygt två år sedan att jag vill jobba med människor igen så jag vidareutbildade mig vid Stadia på en utbildningslinje för psyk- och missbrukarvård.

Idén till företaget kom under vidareutbildningen.

– Det handlar om en yrkesexamen där du jobbar samtidigt vid sidan av studierna, dels inom det kommunala och dels inom tredje sektorn. Jag har också erfarenhet av privata sektorn och jag vill gärna vara ett komplement till den kommunala vården. Jag tycker att man ska kunna utnyttja både det offentliga och det privata. Diskussionsstöd på svenska är t.ex. väldigt svårt att få idag och det kan vi erbjuda, säger han.

Alla vet att Jeppe dricker, men ingen frågar varför och det är något vi kan försöka ta reda på, säger Mathias Stenman. Företaget har fått sitt namn efter den klassiska pjäsen Jeppe på Berget. Företaget hjälper inte enbart vid missbruksproblem, utan finns också till för hjälp med psykiskt orkande i vardagen.

Det är just via samtal som Jeppe & Co hoppas kunna hjälpa, på båda språken.

– Jag vill erbjuda diskussionsstöd, stödgrupper och en del specialtjänster. Ett exempel på en specialtjänst är uppföljning av hur rattfyllerister klarar sig efter att blivit av med körkortet. Polisen kräver ibland en uppföljning och läkarintyg innan personen får körkortet tillbaka, berättar Mathias.

Mathias är själv Granibo och tycker att staden är fantastisk tack vare den vi-anda som finns.

– Vi är säkert en av de enda kommunerna i landet som haft en väldigt välfungerande läkarcentral, där man verkligen fått träffa läkare, skötare och tandläkare. Det har funkat bra. Jag fick själv hjälp via Grankulla i tiden, men det som kommunen hade att erbjuda räckte inte för mig. Därför tycker jag att kommunen ska kunna säga: Vi erbjuder detta, men om det inte räcker så kan du gå dit och dit.

Han hoppas att staden ska hänvisa kunder vidare till honom om diskussionsstöd behövs. Psykiska problem och missbruk finns enligt Mathias Stenman överallt oberoende av ort.

– Problemen är stora och det här har inget att göra med socioekonomisk ställning, utbildning osv. Alla människor i alla samhällsskikt drabbas. Behoven är speciellt stora nu efter pandemin då många har varit isolerade i två år.

Den 5.2 var Mathias lördagsgäst i Radio Vega. Där berättar han mera ingående sin egen historia. Sändningen hittar du på Yle Arenan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *