| YLEINEN - ALLMÄN

Nina rycker ut när hunden behöver det

Nina Kiuru har 15 års erfarenhet som smådjurskötare på flera djurkliniker i huvudstadsregionen. Nu är hon pinfärsk entreprenör med företaget Petworks, som gör hembesök i Grankulla och Esbo.

Tanken på ett företag som erbjuder hembesök har funnits länge.

– Det blev en snabb start efter ett veckoslut på stugan med min familj. Min syster och min man har stöttat mig väldigt mycket och under den helgen kom vi på hur konceptet skulle se ut, säger Nina som tidigare också skrivit en blogg om hundar i Helsingin Sanomat.

Nu har hon har jobbat aktivt i några månader. Petwork erbjuder sina tjänster också till företag där Nina kan jobba som inhoppare vid exempelvis operationer.

– Jag har redan fått kunder som har hittat mig efter att jag delat ut flyers och via info på webben. Jag har fått jättebra feedback, nu gäller det bara att nå alla, säger hon.

Nina Kiuru har som barn bott i Grani och gått i Granhult, Hagelstamska och GGS. Numera bor hon i Klappträsk, några hundra meter från stadsgränsen. Hemma har hon förutom av familjen också sällskap av hunden Nasu, tre år.

Nina har jobbat länge med djur. År 2007 blev hon klar med sin tvååriga yrkesutbildning till djurskötare. Praktik gjorde hon bland annat på Helsingfors universitets djursjukhus, delvis i operationssalen och på intensiven. Redan i samband med studierna anställdes hon vid en veterinärklinik i Kampen och har efter det även jobbat vid andra kliniker, bland annat med operations- och tandvårdspatienter samt ortopediska patienter.

– Till smådjursskötarens arbetsbild hör också att ta laboratorieprov och röntgenbilder och att bemöta kunder.

Hembesök lugnast för hunden

Det är enligt Nina inte speciellt vanligt med företag som erbjuder hembesök i branschen.

– Jag kommer hem till kunden, eftersom det är lugnast för djuret att få vara hemma. Många djur blir nervösa redan när man till exempel parkerar utanför veterinären. Jag har inte hittat många företag som jobbar på samma sätt.

Vilken typ av tjänster handlar det då om? Nina har endast hundar som kunder för tillfället. Mycket av hennes jobb går ut på att klippa klor.

– Alla hundar behöver kloklippning och det kan vara jobbigt för både hund och ägare. Vissa ägare vågar helt enkelt inte klippa hundens naglar, säger hon.

Hon kan även hjälpa till med öronrengöring, trimning av tovor, tandgranskning, sårvård och förbandsbyte.

– Även det kan vara jobbigt för många. Jag kan också ge råd och visa hundägaren hur man ska göra. Jag vårdar även småsår, som kan vara inflammerade, och sänder vidare till veterinär om behövs.

Ett mycket vanligt problem är övervikt hos hundar där Nina också kan hjälpa till.

– Hundägaren kan behöva mycket stöd och information om vad som kan göras, kring till exempel ändring av kostvanor.

Nina Kiuru betjänar på både svenska och finska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *