| KAUPUNKI - STADEN

Anna, Boo och Lina trivs i Grani – Året som utbyteselev ger nya vänner och erfarenheter

Ett skolsystem som fått beröm, naturen och en vilja att bekanta sig med en ny kultur sporrade att söka plats som utbyteselev till Finland. Så säger fransyskan Anna Petit, som under skolåret har bott i Helsingfors och Esbo samtidigt som hon studerat vid Gymnasiet Grankulla samskola. Hon är en av tre AFS-utbyteselever som studerar i Grankulla just nu.

Skolgången i Finland avviker rejält från det franska systemet, bland annat vad gäller tidsschemat, ansvaret och värderingar.

– Här finns det mer ömsesidig respekt och det finns inget behov av formaliteter bara man lyssnar på läraren. Det är lite svårt att förklara men det är roligt att se alla som lika värda och att ingen är bättre, säger Anna.

Först längtade Anna lite efter sitt liv i Frankrike eftersom hon måste anstränga sig att bekanta sig med människor och det var jobbigt att följa med på timmarna.

– Numera kan jag följa med de flesta timmar så det är trevligare att gå i skolan och jag har också fått vänner, säger Anna som bor i norra Frankrike nära gränsen till Belgien.

Hon har läst böcker på svenska och talar svenska med sin värdfamilj. Vid behov byter Anna till engelska. Men egentlig hemlängtan har hon inte haft och hon har inte så ofta hållit kontakt med dem därhemma:

– Jag skickar uppdateringar till mina föräldrar kanske en gång per månad och mina vänner kan se vad jag har för mig på sociala medier, slår hon fast.

Trots att Anna fortfarande inte tillbringar mycket tid i Grankulla tycker hon att staden känns hemtrevlig och trygg.

– Jag gillar att det är en småstad. Till exempel Esbo är så splittrad att den känns som flera städer och ibland tar det länge att träffa människor, eftersom avstånden är långa även om vi är i samma stad.

Lina Bouchefaa och Boo (Nisra) Sookpradist går i det finska gymnasiet i Grankulla. De gillar det finska skolsystemet.

– Jag älskar Grani eftersom den är en liten stad mitt i Esbo och nära Helsingfors och jag har aldrig sett så mycket snö! Jag har också besökt Virdois, där vi isfiskade och badade i vak, säger fransyskan Lina som är från Paris.

Boo, som är från Bangkok i Thailand, bodde först i Grankulla men flyttade sedan till Esbo. Hon fortsatte sin skolgång i Grankulla. Hon gillar också Finland.

– Jag gillar naturen och snön trots att jag hela tiden halkar när det är så halt. Jag gillar också kanelbullar! Jag äter dem två gånger i veckan, säger hon och skrattar.

Intresserad att vara värdfamilj?

För en värdfamilj är utbytesåret också intressant.

Boo (t.v), Anna och Lina rekommenderar ett utbytesår till var och en som har en chans till det. Det ger nya vänner, erfarenheter och kompetenser. Det är absolut också ett år som man har nytta av i framtiden. Jenni Bäckström-Toivanen, ordförande för AFS Västra Nylands lokalförening.

– Varje erfarenhet är speciell och förutom att man får bekanta sig med utbyteselevens kultur lär man sig också mycket om sig själv, säger Jenni Bäckström-Toivanen, ordförande och frivillig inom AFS Västra Nylands lokalförening.

Bäckström har själv varit utbyteselev och har varit värd under kortare utbyten. Det är önskvärt att värdfamiljen erbjuder utbyteseleven ett hem där hen har samma rättigheter och plikter som andra familjemedlemmar eftersom eleverna delar vardagen med familjen.

Värdfamiljen får ingen ekonomisk ersättning men utbyteseleven berikar familjelivet på många sätt, betonar Jenni.

– Det är ett ypperligt sätt för båda parter att få språkkunskaper och bekanta sig med en annan kultur, säger hon.

Nästa chans att vara värdfamilj är från den 12 augusti. Ansökan sker genom att fylla i en blankett på afs. fi eller genom att ringa 09 666 644.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *