| KAUPUNKI - STADEN

Anna, Boo ja Lina viihtyvät Granissa – Vaihto-oppilasvuosi antaa uusia ystäviä ja kokemuksia

Kehuttu koulujärjestelmä, luonto ja halu tutustua uuteen kulttuuriin innostivat hakemaan Suomeen vaihto-oppilaaksi. Näin kertoo ranskalainen Anna Petit, joka kouluvuoden aikana on asunut sekä Helsingissä että Espoossa opiskellen samalla Kauniaisten ruotsinkielisessä lukiossa. Hän on yksi kolmesta tällä hetkellä Kauniaisissa lukiossa opiskelevista AFS:n vaihto-oppilaista.

Koulunkäynti Suomessa on poikennut huomattavasti ranskalaisesta järjestelmästä, muun muassa aikataulujen, vastuun ja arvojärjestyksen puolesta.

– Täällä on enemmän molemminpuolista kunnioitusta, eikä tarvetta muodollisuuksille, kunhan kuuntelee opettajia. Sitä on vähän vaikeaa selittää, mutta on mukavaa nähdä muut tasavertaisina eikä parempina, kertoo Anna.

Aluksi Anna ikävöi hieman elämäänsä Ranskassa, koska ihmisiin tutustumisen ja oppituntien seuraamisen eteen piti nähdä paljon vaivaa.

– Nykyään pystyn seuraamaan suurinta osaa oppitunneista, joten koulunkäynti on mukavampaa, ja olen myös saanut ystäviä, sanoo Anna, joka asuu Pohjois-Ranskassa lähellä Belgian rajaa.

Hän on lukenut kirjoja ruotsiksi ja puhuu ruotsia isäntäperheensä kanssa kotona. Tarpeen vaatiessa Anna vaihtaa kieltä englantiin. Varsinaista koti-ikävää hän ei ole kuitenkaan tuntenut ja yhteydenpito kotipuoleen on ollut vähäistä:

– Lähetän päivityksiä vanhemmilleni ehkä kerran kuukaudessa ja ystäväni voivat seurata mitä minulle kuuluu sosiaalisen median kautta, hän toteaa. Vaikka Anna ei vietäkään paljoa aikaa Kauniaisissa, on tämä hänen mielestään kaupunkina mukava ja turvallinen.

– Pidän siitä, että se on pieni kaupunki. Esimerkiksi Espoo on niin hajanainen, että se tuntuu useammalta kaupungilta ja joskus kestää kauan tavata ihmisiä, koska välimatkat ovat pitkiä vaikka olemmekin samassa kaupungissa, hän jatkaa.

Myös Lina Bouchefaa ja Boo (Nisra) Sookpradist, jotka opiskelevat Kauniaisten lukiossa, viihtyvät Granissa ja pitävät Suomen koulujärjestelmästä.

–Rakastan Grania, koska se on pieni kaupunki Espoon sisällä ja lähellä Helsinkiä ja en ole koskaan nähnyt näin paljon lunta! Olen myös käynyt Virroilla, missä käytiin pilkkimässä ja avannossa, sanoo Lina, joka on kotoisin Pariisista.

Boo, joka tulee Bangkokista Thaimaasta, asui ensin Kauniaisissa, mutta muutti sen jälkeen Espooseen vaikka koulunkäynti jatkui Kauniaisissa. Hänkin pitää Suomesta.

– Tykkään luonnosta ja lumesta, vaikka kaadun koko ajan kun on niin liukasta. Ja pidän myös korvapuusteista! Syön niitä kaksi kertaa viikossa, hän nauraa.

Kiinnostaako isäntäperheenä toimiminen?

Myös isäntäperheelle vaihtooppilasvuosi on antoisa.

Boo (vas.), Anna ja Lina suosittelevat vaihtovuotta kaikille, joilla on siihen mahdollisuus, sillä se antaa uusia ystäviä, kokemuksia ja taitoja. Se on myös ehdottomasti vuosi, josta on hyötyä tulevaisuudessakin. Jenni Bäckström-Toivanen on AFS:n Länsi-Uudenmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

– Jokainen kokemus on erilainen ja opettaa vaihto-oppilaan kulttuurin lisäksi paljon myös omasta itsestä, kertoo AFS:n Länsi-Uudenmaan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja vapaaehtoinen Jenni Bäckström-Toivanen, joka on oman vaihtovuotensa lisäksi toiminut isäntäperheenä lyhyemmissä vaihto-ohjelmissa.

Isäntäperheiden toivotaan tarjoavan vaihto-oppilaille kodit samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin muillekin perheenjäsenille, sillä oppilaat elävät tavallista arkea perheen kanssa. Vaikka rahallista korvausta ei isäntäperheelle maksetakaan, rikastuttaa se perheen elämää monin tavoin, painottaa Jenni.

– Se onkin molemmille osapuolille erinomainen tapa saada kielitaitoa ja tutustua toiseen kulttuuriin, hän sanoo.

Seuraava mahdollisuus isäntäperheenä toimimiseen on 12.8. alkaen, haku tapahtuu täyttämällä esimerkiksi AFS:n lomake vaihto-oppilasjärjestön nettisivuilla afs.fi tai soittamalla 09 666 644.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *