| YLEINEN - ALLMÄN

Brödsvinn blir till öl i Grani

Vad göra med det bröd som blir över i affären? Varför inte producera öl tänkte K-Supermarket Granis köpman Jesper Lindqvist och ett par kollegor. Tillsammans lanserar de nu inför valborg ölet Rebisse.

Totalt handlar det om fyrtio kilo svinnbröd som Jesper Lindqvist tillsammans med köpmännen Juha Määttä i Karis och Mirko Antikainen i norra Esbo samlade ihop under två veckor. De tog kontakt med med bryggeriet Maku Brewing i Tusby, som tände på idén att göra öl av brödet. Bryggeriet gjorde 400 kg mäsk av svinnbrödet och nu har detta blivit cirka 5 000 burkar öl av sorten India pale ale.

– Detta har inte gjorts här i trakten tidigare. För oss är det viktigt att minska svinnet så vi tyckte att det var en bra idé, säger Jesper. 

Det handlar om fyrtio kilo svinnbröd som Juha Määttä (fr.v.) i Karis och idékläckaren Mirko Antikainen i norra Esbo samt Jesper Lindqvist i Grani samlade ihop under två veckor. Därefter tog de kontakt med med bryggeriet Maku Brewing i Tusby, som tände på idén att göra öl av brödet.

Tillsammans med bryggeriet kom de fram till att rågbröd är det som passar bäst för ändamålet. Om detta blir bra utlovar köpmännen en fortsättning till hösten. Planen är då också, ifall de hittar ett lämpligt bageri, att mäsken efter ölproduktionen ska bli till bröd igen. 

– Då får vi tillbaka mäsken i form av ett förgräddat bröd, som skulle säljas som en halvfärdig frysprodukt, säger han.

I hans butik är det cirka fem procent av allt bröd som köpts in som blir över när datumet gått ut. Största delen av svinnet doneras till välgörenhet via Grani Närhjälp och Den goda vardagen rf  i Esbo.

Småproducenters varor populära

Öl från små lokala bryggerier intresserar dagens kunder. Exempel på det är också enligt Jesper Lindqvist det Grani-öl som redan sålts under några år i staden och som hittat sin kundkrets. 

Ett annat exempel på varor från mindre producenter och som blivit en stor succé är smörrebröd från Dansk Smörrebröd/Tanskalainen voileipä. När de började säljas i våras spred sig intresset också till flera andra K-affärer i huvudstadsregionen.

– Det var direkt flera butiker som ville få in dem efter att de blivit så populära i Grani, berättar Jesper Lindqvist.

Bryggeriet gjorde 400 kg mäsk av svinnbrödet och nu har detta blivit cirka 5 000 burkar öl av sorten India pale ale.

Även sushi hör till de varor som blir allt vanligare i butikerna. K-Supermarket Grani har från och med i vår en egen sushikock från företaget Fisu Pojat Oy på plats från måndag till lördag. 

– Sushi som görs på plats och säljs via en buffé är idag ganska allmänt i en butik av vår storlek och det har börjat bra. Vi sålde cirka 90 kg under de första fyra dagarna. Det blir ganska många små bollar det, skrattar Jesper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *