| YLEINEN - ALLMÄN

Graniföretagare betalade bussen för flyktingar

Frisörssalongen Hearts Salons ägare Jari Ahmala reagerade omedelbart när kriget i Ukraina började. Han beslutade först att skänka 500 euro och två procent av försäljningen i mars till förmån för Ukraina. Sedan konstaterade han snabbt att det inte räcker och beslutade att betala en hel busstransport från Polen till Helsingfors.

För några veckor sedan kom bussen med nästan 50 flyktingar till Finland. Ahmala är en av grundarna av föreningen Slava Ukraini som ordnar de här transporterna.

– Jag tänkte att stödet ska vara sådant att det är garanterat konkret. Många fina föreningar samlar medel för att sända hjälp till platsen, men om det i Polen finns två miljoner flyktingar klarar de ju sig inte med de här människorna och därför grundade vi föreningen för att hjälpa folk till Finland. Jag tycker det här är det rätta sättet, säger Jari Ahmala.

Jari Ahmala (t.v.) och en kvinna som precis anlänt från Ukraina med sin son. Ahmala hoppas att flera företagare ska komma med och finansiera transporterna. Slava Ukraini har också hjälpt idrottare från Ukrainas paralympiska lag till Finland.

Föreningen söker nu sponsorer för busstransporterna. Mer än 2000 personer har redan fått hjälp att ta sig till Finland. En bussresa kostar drygt 3 500 euro. Ahmala är kapten i reserven och att försvara fosterlandet är viktigt för honom.

Han konstaterar att vi i Finland varit i samma situation som Ukraina nu är i.

– Då fick Finland hjälp och nu är det vår tur att hjälpa.

Ukraina står honom också nära hjärtat eftersom hans kusin, som är bosatt i Berlin, är gift med en kvinna född i Ukraina. Kusinen hämtade hustruns släktingar, mamma och två döttrar, från Polen i början av kriget och beslutade att nu måste man hjälpa. Tillsammans grundade de sedan föreningen som hjälper till med evakueringen. Ahmala utmanar andra företagare och aktörer att delta.

Läs mer: https://slava-ukraini.fi/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *