| URHEILU - IDROTT

OK 77 ordnar EM i precisionsorientering

Europamästerskap som ordnas av en Grankullaförening? Det hör verkligen inte till vanligheterna, men i maj blir detta verklighet då Finland arrangerar EM i precisionsorientering i Esbo och Kyrkslätt med OK 77 från Grankulla som arrangör.

Anna Jacobson som ansvarar för tävlingsarrangemangen säger att föreningen väntar sig ungefär 150- 200 deltagare.

Tävlingarna ordnas i Luk, Oitans och Veikkola i slutet av maj. Anna Jacobson (på bilden) är tävlingsledare och hoppas att många frivilliga ställer upp och hjälper till att genomföra EM. Totalt behövs cirka 100 frivilliga.

– Det här är första gången som Finland arrangerar EM i precisionsorientering – VM har arrangerats här en gång, 2013 i Vuokatti i samband med VM i orientering. Det här är förstås det största en liten klubb som OK 77 någonsin kommer att kunna arrangera själv och vi är stolta över att ha fått uppdraget, säger hon.

Jacobson är tävlingsledare för tävlingarna som kallas för ETOC 2022 (European Trail Orienteering Championships).

– Jag jobbade tidigare för det internationella orienteringsförbundet och kom den vägen i kontakt med grenen, som är en av de fyra officiella orienteringsgrenarna. EM i precisionsorientering arrangeras vartannat år och VM vartannat år, och ungefär 25 länder deltar i EM, berättar hon.

OK 77 tar gärna emot frivilliga som hjälper till kring tävlingen.

– Frivilliga behövs det när vi arrangerar den här internationella tävlingen – det händer bara en gång i livet att vår lilla förening kan arrangera något så här stort, säger Anna Jacobson som också själv är aktiv precisionsorienterare.

EM arrangeras den 25–29 maj. Mera information hittas på tävlingarnas hemsida: www.etoc2022.com

Vad är precisionsorientering?

  • Precisionsorientering är en gren där alla kan delta, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga.
  • Grenen handlar om kartläsning: man löser kartläsningsuppgifter från vägen utan att gå in i skogen.
  • En del deltagare använder rullstol.
  • Det finns en maxtid, så man har inte alltför mycket tid för varje kontroll. Och den som svarar mest rätt vinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *