| YLEINEN - ALLMÄN

Bra start för taxiföretag trots pandemin

Många känner säkert Åke Eriksson från hans tid som bilskollärare i Grani. Nu har han sadlat om och blivit taxiföretagare. Starten skedde ett par månader före pandemin och firman växer så det knakar.

För många företagare betydde pandemins start en katastrof. Åke Erikssons taxifirma Grani Taksi & Bus Service lyckades klara den första akuta krisen genom att gå in för att transportera paket istället för människor.

– Under början av pandemin jobbade vi första halvåret med budservice. I augusti köpte jag en bil till och sedan körde vi skoltaxi i ett år. Vi har också försökt vara aktiva och skapa en egen kundkrets, säger han.

Rekrytering av nya arbetstagare är också svårt inom taxibranschen, men Åke säger att han lyckats bra. Vi strävar efter att ha en hög profil både gällande bilar och personal. Här Åke tillsammans med sonen Jean som också jobbar inom bolaget.

Tidigare ägde familjen bilskolan i Grani från 2001 tills den såldes för några år sedan. Han hustru Virpi drev dessutom från år 2003 en blombutik i cirka 15 år i köpcentret. Nu är det taxi som gäller och företaget som startade i februari 2020 har nu fyra bilar och fem anställda, alla tvåspråkiga. Största delen av körningarna, 70 procent, kommer via taxiföretaget Kovanen som Eriksson samarbetar med.

– Utan den bakgrunden hade vi inte klarat oss alls, säger han men påpekar att också Graniborna har hittat företaget och att stamkunder som förhandsbeställer körningar direkt via honom är många.

Taxireformen som infördes för tre år sedan ser han positivt på.

– Utan taxireformen skulle vi inte ha några företag. När regleringen försvann kunde vem som helst ansöka om taxitillstånd. Visst har det fört med sig problem, t.ex. gjort att folk inte alltid litar på taxiverksamheten som tidigare, men mycket har också gjorts rätt, säger Åke Eriksson.

Traficom kräver i framtiden företagarutbildning i branschen, vilket enligt Åke innebär bättre service med t.ex. färre förare som inte hittar rätt adress i Helsingforsregionen.

”Vilda västern” i centrum

Hur ser han då som gammal bilskollärare på trafikkulturen i Grani?

– Kanske vi inte ska skriva om det, skrattar Åke.

Trafiken runt centrum och köpcentret är enligt honom ganska ”Vilda västern” i rusningstid.

– Kolla bara vid femtiden på kvällen hurudan cirkus det är vid köpcentret, säger han. Speciellt besvärligt är det när trafikljusen blinkar gult i hörnet av Grankullavägen och Tunnelvägen.

Många tror enligt honom att de har förkörsrätt när de kör längs Grankullavägen och väjer därför inte för dem som kommer från Tunnelvägen.

Tipset till alla trafikanter är:

– Kom ihåg att väja för högerkommande när ljusen inte fungerar, påminner bilskolläraren i Åke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *