| KAUPUNKI - STADEN

Grani 50 firas hela dagen lång

Den 24 maj ordnas en heldagsfest på Centralidrottsplanen i Grankulla med anledning av att staden fyller 50 år som stad.

Tanken föddes enligt idrottstjänstkoordinator Nina Allenius av viljan att förena människor och saker och att som ett samarbete inom staden ordna ett evenemang för att fira jubileumsåret.

– Det har inte varit möjligt att ordna evenemang de senaste åren så det är ett strålande tillfälle att hitta på något roligt för alla, från spädbarn till seniorer. För arrangemanget svarar ett team på kring 20 personer från stadens olika sektorer, säger hon.

Under dagen blir det bl.a. skyttelstafett för skolorna och en aktivitetsmorgon för dagisbarnen. Vet ni redan hur många elever och dagisbarn som deltar?

– Flera hundra. Tanken är att alla har möjlighet att delta och vara med. Skyttelstafetten avgörs årskursvis (1-9), så det blir livligt på planen redan från morgonen till början av eftermiddagen.

På dagen blir det också en petanque-turnering för seniorer. Har många lag redan anmält sig?

– Lagen görs upp på platsen, men det är klart att man kan ställa upp med ett färdigt lag också. Vi vill inte att de som inte är med i ett lag inte ska kunna spela utan vi hoppas att så många seniorer som möjligt kommer till Centralplanen och deltar i turneringen eller bara kommer med för att umgås och dricka kaffe.

Arrangörerna på startlinjen. Från vänster verksamhetsledaren Kirsi Ahonen Esbo IF, Kasabergets skolungdomsarbetare Sakarie Ahmed Nuur, Granimodellens koordinator Taru Ikäheimonen, stadens informatör Markus Jahnsson och idrottstjänstkoordinator Nina Allenius. Festdagen kulminerar i Kurrerundan. Alla deltagare belönas med en medalj.

Mot kvällen ordnas program för familjerna. På Centralidrottsplanen avgörs bland annat Minikurre (4–13 år) i Esbo IF:s regi och Kurrenrundan (5 km eller 10 km löpning) går som vanligt runt Gallträsk. Anmälan till de här båda sker på webbsidan //esboif.fi/kurrerundan/. Omedelbart efter Kurrerundan börjat bjuder Liikuntastudio Hyvä Olo på gratis utejympa på Centralidrottsplanens gräsmatta.

Se hur Niko skapar en träskulptur

Under dagens lopp kan man se på när Niko Nordström skapar sitt nyaste träkonstverk med motorsågen.

– Niko har redan gjort cirka 90 skulpturer runt om i staden. Vi lanserar också de hinderfria GoCache motionsoch kulturstigarna. Och vad vore ett evenemang av det här slaget utan ett café? Femteklassarna på Mäntymäki samlar medel till sin lägerskola genom caféförsäljningen, så det om något är en bra orsak att ta med hela familjen till Centralidrottsplanen. Det här är bara en del av kvällens utbud.

Resten av kvällen är för stadens ungdomar. Ungdomsväsendet ordnar tillsammans med ungdomarna ett program de själva får vara med om att utforma.

– Det är viktigt att ungdomarna själva får vara med om att fundera på hur de vill tillbringa den här kvällen tillsammans, säger Nina.

Program även på Villa Breda

På Villa Breda förevisas gamla filmer, en föreställning för alla på servicecentret och en för alla boende. Dessutom bjuds en speciell lunch på Villa Breda 50-årsjubileet till ära. Dagens lunch är nämligen något som på 1980-talet utnämndes till byns rätt: ärtsoppa med punsch samt plättar och drottningsylt.

På Centralidrottsplanen är Kaj Kunnas konferencier.

– Vi hade tur som fick Kaj att ställa upp som konferencier och även han väntar ivrigt på att få vara en del av vårt jubileum, säger Nina.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Mera info via nina.allenius@grankulla.fi eller evenemangets hemsida: www.grankulla.fi/grani50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *