| YLEINEN - ALLMÄN

Nu har optimisterna vid Gallträsk seglat i 40 år

Det sjuder av aktivitet en vanlig måndagskväll när Gallträsk Segelsällskap (GSS) förbereder sig för kvällens segling. Denna gång bjuds dessutom på riktigt kraftiga vindar för medlemmarna i föreningen som fyller fyrtio år i år.

– Det är roligt när det blåser mycket, säger Ivar Sundberg, 9 år, innan han sätter sig i optimistjollen och lämnar bryggan i väldig fart.

Ivar Sundberg och Frida Hirva. 

Han är redan inne på sitt femte år som jolleseglare och gillar måndagsseglingarna på Gallträsk skarpt. Hela familjen deltar aktivt i verksamheten. Pappa Johan Sundberg har nyligen avslutat ett sexårigt värv som kommodor för föreningen och storebror Ian är tränare.

Föreningen grundades i januari 1982. Det var Bernt Paqvalén som kom på idén att segla med optimistjollar vid Gallträsk istället för att åka ut till kusten och succén var given. Nu har föreningen en egen brygga, skjul, förvaringsplats för de 16 optimistjollarna som segelsällskapet äger och en paviljong som tagits i bruk 1991. Den har också renoverats under årens lopp med stöd av bl.a. Grankulla stad, Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla och Finlandssvenska Idrott.

Ordnar seglareftis

Föreningens främsta mål är att erbjuda barnen en introduktion till optimistjollesegling under trygga förhållanden nära hemmet. Verksamheten mår bra idag och årligen fortsätter Graniseglare till vänföreningen NJK för segling med större båtar. Från Gallträsk kan man nå ända till seglingslandslaget. Jakob Eklund och Filip Store som seglar IQFoil i landslaget har börjat karriären i Grani.

– Vi får nya deltagare varje år. Vi ordnar dessutom seglareftis med Granhult. Vill man vara med ska man anmäla sig på fem minuter. Eftiset är mycket populärt, säger Johan.

Johan Sundberg (t.v.) har nu lämnat över uppdraget som seglingssällskapets kommendör till Penna Urrila.

För att delta i måndagsseglingarna måste man ha en förälder med som hjälper till med att rigga båtarna. I år har föreningen haft 10–15 barn på seglingarna. 20 barn deltagit i seglareftis och sannolikt blir flera av dem medlemmar i föreningen i framtiden.

Penna Urrila har från och med i år tagit över som kommodor efter Johan.

– Det här är ett samarbete mellan föräldrarna, vi delar på rollerna. Min äldsta son seglar här och mina yngre barn är på väg senare när de blir större, säger Penna som själv har sjöscoutbakgrund.

Han säger att hobbyn på Gallträsk är ett lätt sätt att komma in i seglingens värld.

– Det är billigt, nära och ett enkelt sätt att se till att barnen får grundkunskaper i segling och sjövana, säger han.

Grunt i vikarna

Sjön är inte djup och enligt Johan Sundberg får man vara glad om det är en meter vatten under båten.

– Det förekommer en grym växtlighet under somrarna och om inte staden skulle göra den årliga rensningen skulle vi inte kunna segla här på hösten och då skulle man inte heller kunna simma här, säger han.

Nu kan man segla mitt på sjön, men inne i vikarna är det för grunt.

– Tidigare ordnade vi måndagsseglingarna lite senare på kvällen, men nu har vi tidigarelagt dem till kl. 17.15, eftersom det vid 19-tiden oftast är ”bleke” på Gallträsk, berättar Johan.

Träningarna leds av avlönade tränare, som har en bakgrund i föreningen. För tillfället har man fyra tränare. Frida Hirva, 12 år, är elev i Mäntymäki och är en av tränarna. De åker omkring i gummibåt med elmotor och instruerar barnen.

– Jag har seglat i sex år här vid Gallträsk och är tränare från och med i år. Jag brukar också segla vid stugan som ligger vid havet, säger hon.

Ivar Sundberg, till vardags elev i Granhult, hoppas på att kunna fortsätta i NJK i framtiden, precis som storebror gjorde.

– Jag vill segla en Laser Radial. Det är en snabb båt, säger han.

Det är inte bara seglarna som drar nytta av GSS-verksamheten vid Gallträsk. Bryggan används också flitigt av andra Granibor.

– Vi är kanske de som använder bryggan minst. Det är ett väldigt populärt ställe, skrattar Johan och konstaterar att folk solar, ordnar picnic, tränar Yoga eller bara njuter av utsikten från bryggan.

Pandemin har tyvärr inte möjliggjort några festligheter med anledning av de fyrtio åren som föreningen existerat, men eventuellt blir det lite firande på hösten.

Gallträsk Segelsällskap r.f.

  • Ordnar måndagsseglingar maj-augusti. 10–15 barn deltar varje gång.
  • Kantringsövning arrangeras en gång per år i simhallen i Grani.
  • Föreningen ordnar årligen tävlingen Grani Opti Rallye, i år den 5.6.
  • Föreningens språk är svenska och finska.
  • Den första föreningsbåten skaffades 1992. Nu har föreningen 16 jollar.
  • GSS-kräftskivan på hösten är en uppskattad tradition bland föräldrarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *