| YLEINEN - ALLMÄN

Optimistit purjehtineet Gallträskillä jo 40 vuotta

Tavallinen maanantai-ilta kuhisee toimintaa, kun Gallträskin purjehdusseura Gallträsk Segelsällskap (GSS) valmistautuu illan purjehdukseen. Tällä kertaa myös kunnon reipas tuuli on kutsuttu paikalle yhdistyksen jäsenten iloksi. Purjehdusseuralla on myös juhlan aika. Se täyttää 40 vuotta tänä vuonna.

– On hauskaa, kun on näin kova tuuli, sanoo Ivar Sundberg, 9, ennen kuin asettuu jollaan ja jättää laiturin vauhdikkaasti.

Ivar Sundberg ja Frida Hirva.

Hän on jo viidettä vuotta mukana jollapurjehtijana ja pitää maanantain purjehduksista kovasti. Koko perhe on mukana toiminnassa. Isä Johan Sundberg on vastikään lopettanut kuusivuotisen urakan seuran kommodorina. Isoveli Ian on mukana valmentajana.

Seura perustettiin tammikuussa 1982. Bernt Paqvalén sai ajatuksen purjehtimisesta optimisteilla Gallträskillä kun vaihtoehtona oli ajaa rannikolle. Ja menestys oli taattu. Nykyään seuralla on oma laituri, vaja ja säilytyspaikka 16:lle jollalle, jotka seura omistaa. Käytössä on myös paviljonki, joka otettiin käyttöön 1991. Sitä on vuosien aikana remontoitu muun muassa Kauniaisten kaupungin, Aktian Espoo-Kauniainen -säätiön ja ruotsinkielisen urheilujärjestön SFI:n tuella.

Purjehdusta iltapäiväkerhossa

Seuran tärkein tavoite on perehdyttää lapset purjehtimiseen optimistijollilla turvallisissa oloissa ja lähellä kotia. Toiminta voi hyvin ja vuosittain granilaiset purjehtijat pääsevät kokeilemaan isompia veneitä ystävyysseuran NJK:n avulla. Gallträskin kautta voidaan nousta vaikka purjehdusmaajoukkueeseen. Jakob Eklund ja Filip Store purjehtivat IQFoililla maajoukkueessa. He aloittivat uransa Granissa.

Johan Sundberg (vas.) on lopettanut työt purjehdusseuran kommodorina. Hänen seuraajanaan aloittaa Penna Urrila.

– Saamme uusia osanottajia joka vuosi. Lisäksi järjestämme iltapäiväkerhotoimintaa yhteistyössä Granhultin kanssa. Jos haluaa mukaan, kannattaa ilmoittautua heti, sillä iltapäiväkerho on hyvin suosittu, Johan kertoo.

Jotta voi osallistua maanantaipurjehdukseen, täytyy mukana olla yksi vanhempi, joka auttaa veneen takiloimisessa. Tänä vuonna seuralla on ollut 10–15 lasta purjehtimassa. Iltapäiväkerhotoiminnassa on ollut mukana 20 lasta ja todennäköisesti moni heistä tule seuran jäseneksi tulevaisuudessa.

Penna Urrila seuraa tänä vuonna kommodorina Johania.

– Tässä on kyse yhteistyöstä vanhempien kanssa. Me jaamme osat. Minun vanhin poikani purjehtii täällä ja minun nuoremmat lapseni seuraavat samalla tiellä, kun kasvavat, sanoo Penna, joka on taustaltaan meripartiolainen.

Hän sanoo, että harrastustoiminta Gallträskillä on helppo tapa pujahtaa sisään purjehduksen maailmaan.

– Tämä on halpa, lähellä ja yksinkertainen tapa pitää huolta siitä, että lapsi saa perustaidot purjehtimiseen ja merenkäyntitapoihin, hän sanoo.

Lahdissa matalaa

Järvi ei ole syvä ja Johan Sundbergin mukaan voi olla iloinen, jos kölin alla on metri vettä.

– Ikävää kasvustoa ilmestyy järvelle kesäisin, ja jollei kaupunki tekisi vuotuista puhdistusta, emme voisi purjehtia täällä syksyllä, eikä silloin myöskään kukaan pystyisi uimaan täällä, hän sanoo.

Tällä haavaa järven keskustassa voi purjehtia, mutta lahdissa alkaa olla liian matalaa.

– Aiemmin maanantaipurjehduksia pidettiin hieman myöhemmin iltaisin, mutta nyt aika on varhaistettu klo 17.15:een, koska klo 19:n aikoihin alkaa keli olla liian ”pläkä”, eli tyyntä Gallträskillä, kertoo Johan.

Harjoituksia johtavat palkatut valmentajat, joilla on taustalla toimintaa seurassa. Nyt valmentajia on neljä. Frida Hirva, 12, on Mäntymäen koulun oppilaita, ja yksi valmentajista, jotka ajavat järvellä sähkömoottorin avulla liikkuvalla kumiveneellä ja neuvovat lapsia.

– Olen purjehtinut kuusi vuotta Gallträskillä, ja aloitin valmentajana tänä vuonna. Purjehdin myös mökillä, joka on meren rannalla, Frida sanoo.

Ivar Sundberg on arkisin Granhultin oppilaita. Hän toivoo, että voi jatkaa NJK:ssa tulevaisuudessa samalla lailla kuin isoveli.

– Haluan purjehtia Laser Radialilla. Se on nopea vene, hän sanoo.

Purjehtijat eivät ole ainoat, jotka hyötyvät GSS:n toiminnasta Gallträskillä. Laituria käyttävät ahkerasti myös muut kauniaislaiset.

– Ehkä me käytämme laituria vähiten. Se on hyvin suosittu paikka, nauraa Johan.

Hän sanoo, että väki ottaa aurinkoa, kokoontuu piknikeille, harjoittaa joogaa tai vain nauttii näköalasta laiturilta.

Ikävä kyllä pandemia ei ole vielä antanut mahdollisuuksia juhlille seuran 40-vuotisen taipaleen kunniaksi. Syksyllä on kuitenkin ehkä luvassa pienet juhlat.

Gallträsk Segelsällskap r.y.

  • Järjestää maanantaipurjehdukset touko-elokuussa. Osallistujien määrä on 10–15 lasta kerrallaan.
  • Kallistumisharjoituksia järjestetään kerran vuodessa Kauniaisten uimahallissa.
  • Seura järjestää vuosittain Grani Opti Rallye -kisat. Tänä vuonna ne ovat 5.6.
  • Seurassa puhutaan ruotsia ja suomea.
  • Seura hankki ensimmäisen oman veneen 1992. Tällä erää seuralla on 16 jollaa.
  • GSS:n rapujuhlat on perinteinen ja suosittu syystapahtuma vanhemmille.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *