| YLEINEN - ALLMÄN

På söndag får alla vara barn på torget

Alla vi barn i Grankulla är namnet på en helt nytt familje-evenemang som ordnas på torget i Grani söndagen den 15 maj.

Arrangör är Grankulla svenska kulturförening och styrelsemedlemmarna Mia Smulter och Gunilla Löfstedt-Söderholm är eld och lågor när de tillsammans med Mias dotter Malin, 6 år, informerar om satsningen.

– Framförallt barnen har betalat ett högt pris under pandemin och kulturföreningen tyckte att det nu är barnens tur att få något extra. Vi vill också liva upp torget. Coronan kom ju när torget blev klart, säger Mia Smulter som är primus motor för dagen.

Evenemanget ordnas mellan kl. 13–16 då torget förvandlas till en kreativ oas. Teater Taimine ger två teaterföreställningar och Unga teatern ordnar en Nalleklinik, som är en dramaverkstad med temat välmående där barnen kan få hjälp med att reparera sitt mjukisdjur. Det blir också musik med barnens favoriter Mimmit på svenska, dans, cirkuskonst, pyssel, bullkalas mm.

Gunilla Löfstedt-Söderholm, Malin och Mia Smulter hoppas på soligt väder och många besökare på torget den 15.5. Här vid grästrappan blir det teater. Om det råkar regna så är det ingen panik. Många programpunkter ordnas under tält.

Deltagarna kan till exempel uppträda med Grankulla konstskolas & Grankulla musikinstituts kreativa orkester Skrotorkestern – Romuorkesteri. Barnen får själva skapa instrument av skrot.

– Under evenemanget hinner vi med två uppträdanden. Ta gärna med eget skrot som låter intressant så kan vi tillsammans omvandla det till ett instrument, hälsar orkestern.

Barnen får också t.ex. skapa prinsess- och prinskronor i Tjejvillans tält på torget. Circus Helsinki har femton fantasifigurer som minglar på torget och bjuder på roliga cirkuskonster.

Största som ordnats

Arrangörerna säger att tanken varit att skapa en generationsöverskridande tillställning där barnfamiljer, men också mor- och farföräldrar deltar. Det handlar om en verklig storsatsning och även företagare runt torget är med på ett hörn.

– Det här är det största evenemanget som kulturföreningen någonsin arrangerat, säger Gunilla.

Om intresset är stort så kan föreningen tänka sig att dagen blir en tradition framöver.

– Blir det stor succé är vi villiga att satsa på det. Vi är väldigt tacksamma över att vi nu har våra bidragsgivare Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Aktiastiftelsen Esbo-Grankulla och Grankulla stad som stöder oss ekonomiskt. Utan de bidragen hade vi aldrig kunnat engagera så många medverkande, säger Gunilla Löfstedt-Söderholm.

Enligt Mia Smulter har det varit mycket enkelt att engagera artister och föreningar. Alla vill vara med nu efter pandemiuppehållet. Dagen riktar sig till alla språkgrupper, även om teaterföreställningarna är på svenska. Det går bra att delta i verkstäder och annat program även på finska.

– Jag hoppas också att alla som är i kontakt med flyktingfamiljerna från Ukraina tar med dem hit på söndag och ger dem något att annat tänkta på än de tråkiga minnen som de naturligtvis bär med sig. Det vore otroligt härligt om de hittar hit, säger Gunilla Löfstedt-Söderholm.

Hela programmet och tidtabell hittar du på granikultur.fi

Bio Grani tjuvstartar evenemanget och visar barnfilmer på svenska & finska lö 14.5. Det utlovas bl.a. förhandsvisning av Bamse och vulkanön / Bamse ja tulivuorisaari (Premiär 27.5).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *