| YLEINEN - ALLMÄN

Grankulla vid havet

Vet alla Grankullabor att Grankulla äger en havsstrand på Sököudd? Och att man kan åka dit för ett havsdopp, solbad på klippor eller sandstrand? Läget vid Esboviken är perfekt.

Grankulla beslöt på 1980-talet att köpa ett rekreationsområde vid havet eftersom staden som den enda av huvudstadsregionens kommuner inte hade havsstrand. Området hade ägts i flera generationer av en familj som inte längre hade möjligheter att sköta det.

Sököudd har en intressant kulturhistoria. När området köptes i mitten av 1800-talet fanns där bara en liten stuga. Den finns kvar vid sandstrandsviken, ombyggd. På den västra stranden byggdes en första villa som revs i början av 1900-talet. Mot öster byggdes en mycket stor villa i schweizerstil med stora verandor och fyra balkonger. Villan döptes till Fridhem men kallades för ”amiralsvillan” av familj och gäster. Den ägdes av den ryska kejsarens amiral Oscar von Kraemer och Fridhem besöktes därför några gånger av den kejserliga familjen under sommarfärder. Runt villan fanns en stor trädgård, tennisplan, planteringar, allt för ett behagligt sommarliv.

En stor del av sommarvillorna i trakten byggdes med material från den sk ”augustistormen” 1890. Det blev modernt att söka sig ut till naturen för sommarmånaderna runt storstäder. Runt Helsingfors fanns en fin skärgård där man byggde ett stort antal sommarvillor redan i slutet av 1890-talet. För att komma ”ut till landet” grundades små skärgårdsrederier. Västerut for man från Gräsviken och framme på Sommaröarna var man efter några timmar trots stopp vid olika villors ångbåtsbryggor. Jorvasvägen, den nuvarande Västerleden byggdes först på 1930-talet då buss- och biltrafiken börjat öka.

Fridhems svärson, arkitekt Sigurd Frosterus ritade 1913 en egen villa för sin familj. Den står i dag vid den västra stranden, en fin representant för sommarvilla i jugendstil. I övre våningen fanns hans arbetsrum där han antagligen satt och skissade på Stockmanns varuhus som blev hans kändaste verk. Han ritade också Esbo Segelförenings hus, Paviljongen eller ”Paven”, längre söderut vid Esboviken. Villa Frosterus (bilden) får användas för möten och kalas. Den kan bokas av stadens fritidstjänster.

Det stora området delades då Grankulla sålde ”amiralsvillan” som nu är i privat ägo. Grankulla äger i dag den västra delen av udden med Villa Frosterus. Går man runt den sydvästra udden ser man stenen med inskriften från kejsarbesöket 1889. Följande kejsarbesök gjordes 1894. Sökö har förändrats mycket sedan dess men udden och havet ger fortfarande skön sommarstämning.

Stranden vid Esboviken mot sydväst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *