| YLEINEN - ALLMÄN

Kauniainen meren äärellä

Tietävätkö kaikki kauniaislaiset, että kaupunki omistaa merenrantaa Soukanniemellä? Ja sen, että tontille voi ajaa autolla ja pulahtaa vaikka mereen tai ottaa aurinkoa rantakallioilla ja hiekkarannalla? Paikan sijainti Espoonlahdella on täydellinen.

Kauniainen päätti 1980-luvulla ostaa virkistysalueen meren ääreltä, koska kaupunki oli ainoa pääkaupunkiseudun kunnista, jolla ei ollut omaa merenranta-aluetta.

Alueen oli useitten sukupolvien ajan omistanut perhe, joka ei enää pystynyt huolehtimaan tontista. Soukanniemellä on mielenkiintoinen kulttuurihistoriallinen tausta. Kun paikka ostettiin 1800-luvun puolivälissä, alueella oli vain yksi pieni mökki. Se on jäljellä, uudelleen rakennettuna, hiekkarannan lahden äärellä. Läntiselle rannalle rakennettiin ensimmäinen huvila, joka purettiin 1900-luvun alussa.

Tontin itäiselle osalle rakennettiin suuri sveitsiläistyyppinen huvila, jossa oli suuria kuisteja ja neljä parveketta. Huvila ristittiin Fridhemiksi, mutta perhe ja vieraat kutsuivat sitä amiraalihuvilaksi.

Huvilan omisti Venäjän keisarillinen amiraali Oscar von Kraemer, ja se oli sen takia mm. keisarillisen perheen kesäretkien kohteena pari kertaa. Huvilan ympäristössä oli suuri puutarha, tenniskenttä, istutuksia, ja kaikkea miellyttävää kesänviettoa varten.

Seudun kesähuviloista suuri osa rakennettiin niin kutsutun ”elokuun myrskyn” materiaalista 1890.

Tuolloin oli muodikasta hakeutua luontoon suurkaupunkien ympäristössä. Helsingin ympärillä oli hieno saaristo, jonne rakennettiin runsaasti kesähuviloita jo 1890-luvun lopussa. Jotta ”maalle” päästiin, perustettiin useita saaristolaisvenevarustamoja. Ruoholahdesta lähdettiin länteen. Perillä Suvisaaristossa oltiin muutaman tunnin jälkeen, vaikka matkalla pysähdyttiin eri huviloitten höyrylaivalaitureille. Jorvaksentie, nykyinen Länsiväylä, rakennettiin vasta 1930-luvulla, kun bussi- ja autoliikenne alkoivat kasvaa.

Fridhemin vävy, arkkitehti Sigurd Frosterus piirsi vuonna 1913 oman huvilan perheelleen. Se on läntisellä rannalla, ja edustaa jugendtyyliä hienoimmillaan. Ylimmässä kerroksessa on hänen työhuoneensa, missä hän oletettavasti istui ja luonnosteli Stockmannin tavarataloa, joka oli hänen tunnetuin työnsä. Frosterus myös piirsi Espoon purjehdusseuran talon, Paviljongin eli ”Pavin”, kauemmas etelään Espoonlahdella.

Villa Frosterusta (kuvassa) voidaan käyttää kokouksiin ja juhliin. Sen voi varata kaupungin vapaa-ajan palveluista.

Suuri tontti jaettiin, kun Kauniainen myi amiraalihuvilan. Se on nykyisin yksityisomistuksessa. Kauniainen omistaa nykyisin niemen läntisen osan ja Villa Frosteruksen. Jos kiertää niemen lounaisen osan, löytää kiven, johon on kirjattu keisarillinen vierailu vuonna 1889. Seuraava vierailu oli 1894. Soukka on muuttunut paljon noista ajoista, mutta niemi ja meri huolehtivat edelleen hienosta kesätunnelmasta.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Espoonlahteen ja lounaaseen antava ranta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *