| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kauniaisista löytyy nyt toivon puutarha

Pohjoisen Heikelintien yläpäässä oleva suuri keltainen talo, entinen Heikelintien päiväkoti, on vihdoin saanut uutta elämää. Kauniaisten kaupunki on antanut sen ukrainalaispakolaisten väliaikaiseen asuinkäyttöön.

Toimittajan vierailu talossa herättää kiinnostusta: uteliaat asukkaat tulevat yksi kerrallaan tervehtimään, ja yhteisen kielen puutteesta huolimatta vastaanotto on sydämellisen vieraanvarainen.

Kaupungin huhtikuussa palkkaama projektityöntekijä Viktoriya Kovalenko on yksi talon asukkaista.

Kovalenko asuu talossa vanhempiensa Nadiyan ja Boriksen sekä kahden muun perheen kanssa. Viktoriya itse on kotoisin Harkovasta, mutta on asunut Kauniaisissa jo vuosia ja on siksi hyvä linkki suomalaisen ja ukrainalaisen kulttuurin välillä.

– On kunnalta merkittävä teko palkata minut koordinaattoriksi tähän. Sen ansiosta minulla on käytettävissäni valtava määrä työkaluja ja resursseja ihmisten auttamiseen ja apu on parempaa, hän kiittelee.

Yhteistyö kaupunginjohtajan ja koko organisaation kanssa on Viktoriya Kovalenkon mukaan ollut erittäin sujuvaa. Olemme etuoikeutettuja saadessamme olla nimenomaan Kauniaisissa, hän toteaa. Ylärivi vasemmalta: Oksana, Valentyna, Olha ja
Borys. Keskellä: Tetiana, Matvii, Viktoriya ja Nadiia. Alhaalla: Nadiya ja Uliana.

Hänestä olisi upeaa, jos hänen kaltaisiaan ihmisiä palkattaisiin enemmänkin vastaaviin tehtäviin. Kovalenko korostaa, kuinka tärkeää on saada apu kulkemaan ukrainalaisilta ukrainalaisille.

– Se hyödyttää kaikkia. Jo täällä Suomessa asuvat ukrainalaiset tuntevat prosessit ja yhteisön ja heillä on kontakteja. Heillä on myös käytännön tietoa siitä, minkälaista apua ukrainalaispakolaiset tarvitsevat. Esimerkiksi auttamiskeskuksissa ihmiset edustavat vain järjestelmää. On ihan eri juttu saada avuksi joku, joka on jo integroitunut ja toisaalta tietää tilanteen sisältäpäin, hän toteaa.

Miten elämä Kauniaisissa on lähtenyt sujumaan?

– Lienee turha edes sanoa viime kuukausien olleen stressaavaa ja haasteellista aikaa kaikille. Kaikilla täällä on uniikki tarina ja tragedia taustallaan, mutta on ollut suorastaan koskettavaa, kuinka hyvin meidät on otettu vastaan. Meidät kohdattiin ja toivotettiin tervetulleiksi heti saavuttuamme. Meidät nähtiin ja meitä kohdeltiin ihmisinä. Saimme paljon apua paitsi tutuiltamme, myös useilta vapaaehtoisilta ihmisiltä, jotka ottivat suoraan yhteyttä.

Kovalenko kiittelee erityisesti Facebookissa toimivaa Puskaradio-ryhmää nopeasta reagoinnista ja lahjoitustempauksista, joiden avulla ukrainalaisille saatiin kerättyä esimerkiksi huonekaluja, vaatteita ja polkupyöriä.

Tavaralahjoitusten lisäksi ukrainalaiset ovat saaneet apua muun muassa lakiasioissa – sekä multaa.

Mitä mullalla tehdään?

– Kulttuurissamme on tärkeää kasvattaa itse ruokaa, ja erityisesti vanhemmilleni se merkitsee paljon. En voisi kuvitellakaan heitä ilman pientä puutarhatilkkua. Nyt he ovat päässeet jälleen puuhastelemaan istuttamisen ja puutarhan rakentamisen parissa. On sydäntäsärkevää seurata uutisia kotipuolesta, mutta kontakti maaperän kanssa parantaa ja vapauttaa piinaavista ajatuksista. Kutsummekin tätä ”toivon puutarhaksi”.

 

Ukrainalaiset Kauniaisissa

  • Kauniaisissa asuu tällä hetkellä noin 40 ukrainalaista ja määrä on todennäköisesti kasvamassa vielä.
  • Naisia, lapsia, vanhuksia, lapset iältään 5–17-vuotiaita.
  • Toimintaa mm. Heikelintiellä ja Villa Bredassa.
  • Yhdistys Nadiya ry. pyrkii luomaan ukrainalaisille yhteisön ja väylän integroitua.
  • Ukraina-asioiden projektityöntekijä Kauniaisissa: Viktoriya Kovalenko, puh. 040 512 4740 (puhelinaika klo 10–12, muina aikoina sms tai sähköposti) viktoriya.kovalenko@kauniainen.fi. Kielet: englanti, venäjä ja ukraina ja hieman suomea.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *