| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Nu finns hoppets trädgård i Grankulla

Den stora gula villan i övre änden av Norra Heikelsvägen, före detta Heikelsvägens daghem, har äntligen fått nytt liv. Grankulla stad har överlåtit den för tillfälligt boende för ukrainska flyktingar.

En gäst väcker nyfikenhet. En i taget kommer de boende fram och hälsar och trots att ett gemensamt språk saknas är mottagandet hjärtligt.

Grankulla stad anställde i april en av husets boende, Viktoriya Kovalenko, som projektarbetare. Hon bor i huset tillsammans med sina föräldrar Nadiya och Boris och två andra familjer. Hon kommer från Charkiv, men har bott i Grankulla i flera år redan. Därför är hon en bra länk mellan den finländska och ukrainska kulturen.

Samarbetet med stadsdirektören och hela organisationen har enligt Viktoriya Kovalenko varit mycket smidigt. Vi är privilegierade för att vi får vara just i Grankulla, säger hon. Överst från vänster: Oksana, Valentyna, Olha och Borys. Mellersta raden: Tetiana, Matvii, Viktoriya och Nadiia. Nere: Nadiya och Uliana.

– Det är fint av staden att avlöna mig som koordinator. Tack vare det har jag till mitt förfogande en enorm mängd verktyg och resurser för att hjälpa människorna och hjälpen är bättre, säger hon.

Hon tycker det vore strålande om fler personer som hon skulle anställas till liknande uppgifter. Kovalenko betonar vikten av att få hjälpen att gå från ukrainare till ukrainare.

– Det gynnar alla. De ukrainare som redan bor i Finland känner processerna och samfundet och de har kontakter. De har också praktisk kunskap om vad för slags hjälp de ukrainska flyktingarna behöver. Exempelvis på förläggningarna representerar de anställda endast systemet. Det är en helt annan sak att få hjälp av någon som redan är integrerad och känner till läget från insidan, säger hon.

Hur har livet i Grankulla varit?

– Det är säkert onödigt att säga att de senaste månaderna varit stressande och utmanande för alla. Alla här har en unik berättelse och tragedi i bakgrunden, men det har varit rent av rörande hur väl vi tagits emot. Vi blev mötta och välkomnade genast när vi anlände. Vi blev sedda och bemöttes som människor. Vi fick mycket hjälp av bekanta men också av många frivilliga som kontaktade oss direkt.

Kovalenko berömmer i synnerhet Facebook-gruppen Puskaradio där man reagerade snabbt och ordnade insamlingar via vilka man fick bl.a. möbler, kläder och cyklar till ukrainarna. Ukrainarna har också fått hjälp med juridiska frågor och mull.

Vad gör ni med mullen?

– I vår kultur är det viktigt att odla maten själv och i synnerhet för mina föräldrar är det betydelsefullt. Jag skulle inte kunna föreställa mig dem utan en liten trädgårdstäppa. Nu får de åter plantera och bygga upp en trädgård. Det är hjärtskärande att följa med nyheterna hemifrån, men kontakten till jorden helar och befriar från pinande tankar. Vi kallar det här också för ”hoppets trädgård”.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Ukrainare i Grankulla

  • Det bor ca 40 ukrainare i Grankulla just nu, antalet ökar sannolikt.
  • Kvinnor, barn, äldre, barnen är i åldern 5–17 år.
  • Verksamhet bl.a. på Heikelsvägen och Villa Breda.
  • Föreningen Nadiya strävar efter att skapa en ukrainsk gemenskap och en integreringsväg.
  • Projektarbetare för Ukraina-ärenden i Grankulla: Viktoriya Kovalenko, t. 040 512 4740 (kl. 10–12, andra tider sms eller e-post) viktoriya.kovalenko@kauniainen.fi. Språk: engelska, ukrainska, ryska och en aning finska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *