| YLEINEN - ALLMÄN

Tennis och lek på sommarläger

Grani Tennis sommar är full av aktiviteter. Klubben ordnar totalt fem lägerveckor i sommar för omkring 300 barn.

Hugo Tolppanen, elev på Ymmerstan koulu, är storkonsument av de här sommarlägren.

– Det är den tredje lägersommaren för mig. Första året var jag fyra veckor, andra året två och i år en vecka. Kul att få spela padel och tennis och någon dag är det alltid vattenkrig, säger han.

Hugos bror Kaapo Tolppanen och kompisen Lauri Kytölä håller med Hugo. För Kaapo och Lauri är det första lägersommaren, men båda känner väl till Targa arenan genom tennisklubbens eftermiddagsverksamhet.

Klart vi strävar efter att barnen
fortsätter med tennis efter sommarlägret
eller eftermiddagsklubben, säger Jannica
Almén. Hugo Tolppanen (t.v), Lauri Kytölä
och Kaapo Tolppanen trivs på lägret.

Kring 70 första- och andraklassare deltar i eftermiddagsverksamheten. Barnen hämtas från Grankullasidan från Mäntymäen koulu och Granhultsskolan. Sedan går man tillsammans till Targa arenan där det först blir mellanmål och läxläsning. Verksamheten ordnas i samarbete med staden.

Klubbledare är bl.a. Jannica Almén, som precis skrivit en magisteruppsats om GT:s eftermiddagsverksamhet. Hon intervjuade föräldrar, som var mycket nöjda. Resultatet talar för att verksamheten ökar barnens och föräldrarnas välmående.

– Jag undersökte hur eftermiddagsverksamheten stödjer familjens vardag samt även barnens och familjens välbefinnande. Stödet är ganska betydande när barnen har korta skoldagar och föräldrarna jobbar, säger Jannica.

Enligt Jannica känner föräldrarna att barnen är på ett tryggt ställe.

– Vi har tennis, padel, handboll, dans och squash. Här får man göra av med sin fysiska energi efter skoldagen då man kanske har suttit still ganska mycket. Föräldrarna betonade att det är bra att barnen rör på sig. Verksamheten går inte heller in på familjens gemensamma tid, säger Jannica som studerar pedagogik vid Helsingfors universitet.

Eftermiddagsklubben, som verkar på två språk, är en viktig del av föreningens verksamhet. Targa arenan har enligt Kirsi Lassooy nya utrymmen som lämpar sig perfekt för verksamheten. Totalt 70 barn deltar i den, en del två, en del fem dagar i veckan, säger hon.

Grani Tennis verksamhetsledare Kirsi Lassooy är stolt över eftermiddagsverksamheten.

– Det pratas mycket om ansvarsfullhet och effektivitet. Det här har en klar positiv inverkan på barnens och familjernas liv.

Kirsi är med och ordnar multisportläger tillsammans med GrIFK Fotboll och GGF. Lägren är populära.

– Målet har varit 50 deltagare och i fjol överskred vi det. Intresset har även i sommar varit bra.

Multisportlägren ordnas i juni och augusti.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *