| YLEINEN - ALLMÄN

5 frågor till Medborgarinstitutets rektor Roger Renman inför hösten

Hur ser er höst ut, är intresset för kurser lika stort som tidigare?

 

– Antalet kursdeltagare har stigit med 10 procent jämfört med förra hösten. Antalet ligger dock ännu 25 procent under situationen före pandemin. Situationen är liknande i andra medelstora medborgarinstitut. Höstterminen går dock bättre än våren då coronavågorna är som störst.

Vilka kurser är populärast?

– Det totala antalet deltagare är störst i ämnesgrupperna yoga och gymnastik, i vilka vi också har ett stort urval. De kurserna som har flest människor i kö är keramik, snickarna och de vuxnas simgrupper. Kvällskursen i keramik blev full på sju sekunder!

Hur har pandemin påverkat er, finns det fortfarande kurser som fortsätter på distans?

– Det finns ett växande behov av distansundervisning inom språk- och sommarkurser. Särskilt grupper riktade till män och invandrare har behov av att fortsätta på distans. Distanskurserna är här för att stanna. Alla kurser för invandrare kommer denna höst att fortsätta på distans. Vissa kurser ordnas som hybrid, d.v.s. deltagaren kan välja om den deltar i när- eller distansundervisning.

Hur ser åldersfördelningen ut hos er, har unga Granibor hittat er?

– Vi har ett jämnt antal deltagare i alla åldrar från 30 till 90. Toppen i statistiken kommer i de tidiga pensionsåren från 65 till 79 år. Av personer under 30 finns det mest småbarn, som deltar i våra färgbad eller sommarläger.

Vilka kurser skulle du personligen välja att lyfta fram om du får välja tre?

– Det här var en svår fråga. Medborgarinstitutet är starkt profilerat inom hälsa och välmående och då kanske jag lyfter fram alignment-based yogan jag själv gått på i åtta år. På engelskakursen där jag själv undervisar, Small Talk & Big Talk, brukar vi diskutera nyheter, alltifrån politik till vetenskap och framtidsforskning. Tyvärr fyllde mina regelbundna studerande den på 40 sekunder. En nyhet för i år är att vi kommer att arrangera höst- och sportlovsläger för barn i samarbete med skolgångshandledarna från Mäntymäki och Granhult. Kolla också in våra ständigt förnyade kurser i konst och hantverk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *