| YLEINEN - ALLMÄN

Det svänger om bibbans skivcirkel

Bokcirklar har man ju hört talas om, men vad är en skivcirkel?

I Grankulla bibliotek har man på sistone samlats i en skivcirkel: bibbans musikexpert Jarkko Nuutila spelar skivor för deltagarna – alltid kring ett visst musikaliskt tema. Efteråt diskuterar man låtarna och går djupare in på deras bakgrund.

Jarkko Nuutila, varifrån kom idén till skivcirkeln?

I Grankulla bibliotek har man under senare tid samlats i en skivcirkel: bibbans musikexpert Jarkko Nuutila spelar skivor för deltagarna. Efteråt diskuterar man låtarna.

– Vi funderade på hurudana nya musikevenemang som biblioteket kunde ordna. Tanken på att lyssna på musik tillsammans och kanske diskutera kring den lät bra. Motsvarande evenemang har testats i några bibliotek och det har väckt intresse. Dessutom tog vi det som ett gott tecken att allsångskvällarna vi ordnat i Grankulla bibliotek har varit populära.

Han tycker det är riktigt bra att föra fram olika sorters musik och ge lite bakgrundsinformation om låtarna.

– Vi lyssnar med bra ljudkvalitet, vi njuter av musiken och får kanske nya upplevelser. Det här är ju så att säga musikprat. Bokprat, det vill säga föreläsningar med boktips, har ju länge hållits i biblioteken.

Hurdan musik dyker vi in i nu i höst?

Under hösten hålls två skivcirklar, 28.9 och 16.11. De är egentligen en fortsättning på vårens evenemang Det svänger om trumkompet.

– Här bekantar vi oss med olika trummisar och lyssnar på musik som åtminstone enligt min personliga åsikt har en bra groove, till och med legendariska trumkomp. Jag spelar själv trummor och har alltid lyssnat extra noggrant på trumkompet, så därför ville jag gärna närma mig musiken med trummorna i förgrunden. Jag kommer att spela exempel på trummisar som jag själv gillat extra mycket och som har påverkat min uppfattning om vad som utgör ett svängigt trumkomp.

Måste man förbereda sig på något sätt innan man deltar i en skivcirkel?

– Nej, det behöver man inte göra överhuvudtaget. Man behöver bara ha öronen öppna. Diskussion är fullt tillåten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *