| YLEINEN - ALLMÄN

Kirjaston kuuntelupiirissä svengaa

Lukupiiri on tuttu käsite, mutta mikä on kuuntelupiiri?

Kauniaisten kirjastossa ollaan viime aikoina kokoonnuttu kuuntelupiirin merkeissä: kirjaston musiikkiasiantuntija Jarkko Nuutila soittaa levyjä osallistujille – aina jonkun tietyn musiikillisen teeman mukaan. Jälkeenpäin keskustellaan biiseistä ja syvennytään niiden taustaan.

Jarkko Nuutila, mistä idea kuuntelupiiriin tuli?

Kauniaisten kirjastossa ollaan viime aikoina kokoonnuttu kuuntelupiirin merkeissä: kirjaston musiikkiasiantuntija Jarkko Nuutila soittaa levyjä osallistujille. Jälkeenpäin keskustellaan biiseistä.

– Mietimme kirjastossa voisimmeko järjestää jotain uusia musiikkitapahtumia. Ajatus, että musiikkia voisi kuunnella yhdessä ja mahdollisesti keskustella kuunnelluista kappaleista vaikutti hyvältä idealta. Joissakin kirjastoissa oli kokeiltu jo vastaavaa ja kiinnostusta on ollut. Kauniaisten kirjastossa järjestetyt yhteislaulutilaisuudet ovat olleet myös suosittuja ja antoivat näin positiivista signaalia.

Hänestä on ihan hyvä tällaisen kuuntelupiirin myötä tuoda esille erilaista musiikkia ja hiukan taustoittaa kuunneltavia kappaleita.

– Kuuntelemme hyvällä äänentoistolla, nautimme hyvästä musiikista ja voimme saada uusia elämyksiä. Tämähän on musiikkivinkkausta. Kirjavinkkaustahan on jo pitkään tehty kirjastoissa.

Minkälaiseen musiikkiin syvennytään syksyn aikana?

Syksyn aikana pidetään kaksi kuuntelupiiriä, 28.9. ja 16.11. Ne ovat oikeastaan jatkoa keväällä pidetylle Hyvä komppi – rumpalit svengaa -tilaisuudelle.

– Näissä illoissa tutustutaan rumpaleihin ja kuunnellaan musiikkia, joissa ainakin omasta mielestäni on hyvä groove ja jopa ikonisia rumpukomppeja. Itsekin rumpujen soittoa harrastaneena ja sitä kautta erityisesti rumpaleita kuunnelleena oli mielestäni hyvä idea lähteä kuuntelemaan musiikkia rumpalit edellä. Soitan esimerkkejä rumpaleilta, joista itse olen erityisesti pitänyt ja jotka ovat vaikuttaneet minun käsitykseen svengaavasta rumpukompista.

Pitääkö jollain tavalla valmistautua, ennen kuin osallistuu kuuntelupiiriin?

– Kuuntelupiiriin ei tarvitse millään lailla valmistautua. Korvat pitää olla auki ja keskustella saa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *