Erityisnuorisotyöntekijä Sole Silfverberg (vas.), nuoriso-ohjaaja Jens Almark sekä etsivä nuorisotyöntekijä Erica Saari. Specialungdomsledare Sole Silfverberg (t.v.), ungdomsledare Jens Almark samt uppsökande ungdomsarbetare Erica Saari.
| LAPSET - BARN

Nya Ungdomsgården öppnar på hösten

Äntligen blir den färdig! Vi har fått vänta länge på att Ungdomsgården ska öppna, men i höst belönas den långa väntan. Saneringen av huset är färdig och nya sundare utrymmen står till stadsbornas förfogande. Den historiska byggnaden får glänsa igen.

Ungdomsgården, som sanerats sedan i fjol höstas, är en före detta skolbyggnad: I den fanns i tiderna den första skolan i samhället, Grankulla samskola, tills huset 1972 togs i bruk som ungdomarnas hus. Huset har en lång historia som mötesplats för Grankullaborna och det är mycket värdefullt att ungdomarna får tillgång till huset igen.

Huset uppfördes 1909–12. Det hade drabbats av fuktskador och togs ur bruk 2017. Under saneringen som nu gjorts har husets timmerkonstruktion fått tillbaka sin naturliga ”andning” och därför borde inga nya fuktskador uppstå. Dessutom har gravitationsventilationen ändrats till mekanisk ventilation för att utrymmena ska vara behagligare att använda. Inomhus har man moderniserat och fäst mer uppmärksamhet vid att lokalerna är tillgängliga. Därför kommer det att finnas en hiss i Ungdomsgården.

Vad väcker det för tankar att få återvända till de gamla utrymmena, ungdomsarbetare Jens ”Jendu” Almark och uppsökande ungdomsarbetare Erica Saari?

– Det är viktigt att Ungdomsgården är just ungdomarnas och ungdomstjänsterna får använda huset. Ungdomsverksamheten underlättas betydligt, säger båda.

Jendu gläder sig också över att föreningar kommer till Ungdomsgården. Dit kommer också Grankulla Digilab, vars utrymmen i Villa Odenwall tas över av svenska skolcentrum.

De egentliga ungdomsutrymmena finns i de nedersta våningarna. Där finns plats för band, en datorklass för e-sport, ett stilla vilorum, och allmänna sällskapsrum. Caféverksamheten strävar man också efter att öppna i någon form igen.

I övervåningen finns ungdomsväsendets arbetsrum. Där är också den uppsökande ungdomsarbetarens rum med separat ingång för klienter med anledning av arbetets natur. Ett bildkonstklassrum ligger också i den övre våningen.

Den största förvandlingen undergick kanske nedre våningens stora sal vars tak nu sänkts med en halv meter jämfört med tidigare. Förändringen orsakar problem med framställningsteknik såsom diskoljus. Det största tillåtna personantalet är 48 vilket ändå tillåter större evenemang i salen. Övervåningens danssal kommer däremot att utnyttjas betydligt mindre än förut.

Numera är det få 12–18-åringar som verkar känna till alla möjligheter som Ungdomsgården och ungdomstjänsterna erbjuder. Det är både ungdomsarbetarna och ungdomsfullmäktiges ordförande Tove Klockars och vice ordförande Mikael Niemelä oroliga över.

Ungdomsfullmäktiges vice ordförande Mikael Niemi och ordförande Tove Klockars.

– Man har inte gjort så värst mycket reklam för Ungdomsgården. Också vi har bara vaga minnen om hur det var där, säger Tove.

Specialungdomsledare Sole Silfverberg (t.v.), ungdomsledare Jens Almark samt uppsökande ungdomsarbetare Erica Saari.

– Men den blir en jättebra samlingsplats för ungdomarna. Många har inget att göra efter skolan och Ungdomsgården är en fantastisk plats att lära känna nya människor, ha det roligt och kanske hitta en ny hobby. Förhoppningsvis hittar så många ungdomar som möjligt till verksamheten på Ungdomsgården, säger också Mikael.

Preliminärt öppnar Ungdomsgården i november-december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *