Erityisnuorisotyöntekijä Sole Silfverberg (vas.), nuoriso-ohjaaja Jens Almark sekä etsivä nuorisotyöntekijä Erica Saari. Specialungdomsledare Sole Silfverberg (t.v.), ungdomsledare Jens Almark samt uppsökande ungdomsarbetare Erica Saari.
| KAUPUNKI - STADEN

Uusi Nuorisotalo avaa ovensa syksyllä

Vihdoinkin se valmistuu! Kauan on paluuta Nuorisotaloon saatu odottaa, mutta syksyllä pitkä odotus palkitaan, kun talon peruskorjaus saadaan valmiiksi ja uudet, terveemmät tilat kaupunkilaisten käyttöön. Silloin historiallinen rakennus pääsee jälleen kukoistamaan.

Viime syksystä lähtien remontissa ollut Nuorisotalo on entinen koulurakennus: siinä toimi Kauniaisten ensimmäinen koulu Grankulla samskola, kunnes talo otettiin nykyiseen käyttöönsä vuonna 1972. Talolla on pitkä historia kauniaislaisten kohtaamispaikkana, ja on erittäin arvokasta, että nuoret saavat sen jälleen itselleen.

Vuosina 1909–12 valmistunut talo kärsi kosteusongelmista, minkä vuoksi se poistettiin käytöstä vuonna 2017. Nyt valmistuvassa korjauksessa palautetaan hirsirakenteeseen hengittävyyttä, joten uusia kosteusvaurioita ei pitäisi päästä syntymään. Lisäksi ilmanvaihto muutetaan painovoimaisesta koneelliseksi, jotta tilojen käyttömukavuus paranee. Myös sisätiloja modernisoidaan ja esimerkiksi esteettömyyteen on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota. Nuorisotalossa tulee siksi olemaan myös hissi.

Mitä ajatuksia paluu entisiin tiloihin herättää, nuorisotyönohjaaja Jens ”Jendu” Almark ja etsivä nuorisotyöntekijä Erica Saari?

– On tärkeää, että Nuorisotalo on nimenomaan nuorten ja nuorisopalveluiden käytössä. Nuorten toiminta helpottuu selkeästi, sanovat molemmat.

Jendu iloitsee myös kaupungin järjestöjen asettumisesta tiloihin. Nuorisotalolla tulee toimimaan myös Kauniaisten Digilab, jonka tilat Villa Odenwallissa siirtyvät ruotsinkielisen koulukeskuksen käyttöön.

Varsinaiset nuorten tilat sijoittuvat talon alimpiin kerroksiin. Siellä tulevat sijaitsemaan bänditila, e-urheiluun tarkoitettu tietokoneluokka, hiljainen lepohuone sekä yleiset oleskelutilat. Myös kahvilatoiminta pyritään palauttamaan jossain muodossa.

Yläkerrassa on nuorisotoimen työtiloja. Siellä sijaitsee muun muassa etsivän nuorisotyöntekijän huone, johon työn luonteen takia on asiakkaille myös erillinen sisäänkäynti. Yläkerrasta löytyy myös kuvataideluokka.

Suurimman muodonmuutoksen kokee ehkä alakerran suuri sali, jonka katto laskee yli puoli metriä aiempaan verrattuna. Muutos aiheuttaa päänvaivaa esitystekniikan, kuten diskovalojen, suhteen. Salin suurin sallittu henkilömäärä tulee kuitenkin olemaan 48, mikä mahdollistaa vähän isompienkin tapahtumien järjestämisen tilassa. Yläkerran entinen tanssisali taas tulee jäämään merkittävästi aiempaa vähemmälle käytölle.

Nykyisistä n. 12–18-vuotiaista nuorista vain harva tuntuu kuitenkaan tietävän Nuorisotalon tai ylipäänsä nuorisopalveluiden tarjoamista mahdollisuuksista. Aiheesta olivat huolissaan niin nuorisotyöntekijät kuin myös nuorisovaltuuston puheenjohtaja Tove Klockars ja varapuheenjohtaja Mikael Niemelä.

Nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Mikael Niemi sekä puheenjohtaja Tove Klockars.

– Nuorisotaloa on mainostettu melko vähän. Mekin muistamme enää hämärästi, millaista siellä oli, sanoo Tove.

Erityisnuorisotyöntekijä Sole Silfverberg (vas.), nuoriso-ohjaaja Jens Almark sekä etsivä nuorisotyöntekijä Erica Saari.

– Se tulee kuitenkin olemaan nuorille tosi hyvä kokoontumispaikka. Monilla ei ole tekemistä koulun jälkeen, ja nuorisotalo on mahtava paikka tutustua uusiin ihmisiin, pitää hauskaa ja vaikka löytää uusi harrastuskin. Toivottavasti mahdollisimman moni nuori löytää jatkossa nuorisotalon toimintaan mukaan, sanoo myös Mikael.

Nuorisotalon arvioitu avaamisaika on marras-joulukuussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *