| KAUPUNKI - STADEN

Ahvenet, Kampelat, Hauet ja Siiat muuttivat taloon – Ruotsinkielinen esiopetus on aloittanut Granhultissa

Uusia asioita ja pelejä ja ihan uusi piha leikkitelineineen ovat parasta. Näin sanovat Charlotte Granberg, Milla Santaharju, Malin Smulter ja Tessa Tuominen, kun Kaunis Grani tapasi heidät uudessa esiopetusyksikössä Granhultissa.

– Ja pian saamme leikkiä myös muovailuvahan kanssa, sanoo Tessa, joka on kiivennyt kavereiden kanssa uuteen kiipeilytelineeseen.

Adrian Honkanen (vas.), Lukas Forssell ja Adrian Reingoldt pitävät hiekkalaatikosta, mutta pelaavat mielellään myös jalkapalloa pihalla.

Adrian Honkanen, Lukas Forssell ja Adrian Reingoldt löytyivät hiekkalaatikosta, johon he ihastuivat heti. He ovat mielissään myös siitä, että saavat vierailla koulun pihalla ja ruokalassa. Myös tytöt ovat mielissään, että saavat syödä lounaan koulun ruokasalissa.

– Saamme myös käydä uimahallin ulkoaltaassa uimassa, pojat toteavat. Ruotsinkielinen esikoulu toimii Granhultsskolanissa syksystä alkaen. Esiopetus alkoi toimia 11. elokuuta, mutta KG tutustui paikkaan muutamia päiviä ennen kuin varsinainen opetus neljälle ryhmälle alkoi. Kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen on myös mahdollisuus. Toiminta alkoi 1. elokuuta. Yksikkö toimii omana osana kunnallista varhaiskasvatusta, ja esiopetus ja varhaiskasvatus tapahtuvat samoissa tiloissa ja samalla henkilökunnalla koko päivän ajan.

Esiopetusryhmät on nimetty kalojen mukaan: Ahvenet, Kampelat, Hauet ja Siiat.

Charlotte Granbergin (vas.), Milla Santaharjun, Malin Smulterin ja Tessa Tuomisen mielestä syöminen koulun ruokalassa on hauskaa.

– Tämä on jännittävää ja hauskaa, ja päivän sävel ehkä on, että olemme koulussa, kun lapset käyvät esikoulua, tuumii esiopetuksen opettaja Petra Troberg, joka työskenteli aiemmin kielikylpypäiväkodissa Kauniaisissa.

Tästä huolimatta hän kokee samalla hyvin tärkeäksi, että he ovat erossa koulusta, koska koulu on suuri ja lapset ovat pieniä.

– Meillä on omat tilat, mutta voimme silti käydä koulussa, hän toteaa.

Hän sanoo, että kaikki lapset ovat odottaneet, että saavat mennä ruokalaan syömään.

– Se on ollut hyvin myönteistä. Lapset vain hyötyvät siitä, että saavat tulla tänne esikoululaisina. He tottuvat kouluympäristöön, näkevät opettajia ja tutustuvat ruokalan työntekijöihin. Moni asia on tuttua, kun he aloittavat ykkösellä.

Myös Kristina Gustafsson-Ryynänen, joka on varhaiskasvatusyksikön Grankottenin sekä Granhultin esiopetusyksikön johtaja, on tyytyväinen uusiin tiloihin. Tilat ovat hänestä hienot, ja hän on iloinen yhteistyöstä Granhultin kanssa.

– Esiopetus työskentelee yhdessä koulun alkuopetuksen kanssa. Esiopetuksella ja alkuopetuksella on yhteistyötä säännöllisesti koko lukuvuoden ajan. Lapset oppivat tällä tavalla tuntemaan oppilaita ja opettajia, mikä on tosi hyvä.

Osa henkilökunnasta on pihalla yhdessä lasten kanssa. Vasemmalta Johanna Dumell-Forsskåhl, Tina Westerlund, Kristina Gustafsson-Ryynänen ja Michaela Lindholm. Petra Troberg seisoo ylhäällä kiipeilytelineessä.

Esiopetus Granhultissa

  • Rakennus on osa Granhultsskolania. Yksikkö toimii varhaiskasvatuksen yksikkönä, jolloin tilat ja henkilöstö ovat samat koko toimintapäivän ajan. Avoinna klo 7–17.
  • Esiopetuksessa on 48 lasta, henkilökuntaa on 14, uusia työntekijöitä on viisi.
  • Esiopetusryhmiä on neljä. Kussakin on noin 12 lasta ja vähintään kaksi opettajaa. Lapset tulevat kaupungin eri varhaiskasvatusyksiköistä. Osa on tänne muuttaneita.
  • Esiopetus on pakollista. Opetus seuraa koulun työ- ja loma-aikoja.
  • Uudistuksen kulut, sisältäen pihan rakentamisen, ovat 1,2 miljonaa euroa.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *