| KAUPUNKI - STADEN

Abborar, Flundror, Gäddor och Sikar flyttade in – Nu har förskolan på svenska startat vid Granhult

Mycket nya saker och spel och en alldeles ny gård med lekställningar är det bästa. De säger Charlotte Granberg, Milla Santaharju, Malin Smulter och Tessa Tuominen när Kaunis Grani träffar dem vid den nya förskolan vid Granhult.

– Och snart får vi också modellera, säger Tessa som tillsammans med kompisarna klättrat upp på den nya klätterställningen.

Adrian Honkanen, Lukas Forssell och Adrian Reingoldt hittar vi i sandlådan som de gillar skarpt. De tycker också om att de får besöka skolans gård och matsal. Även tjejerna är glada över att få äta lunch i skolans matsal.

Adrian Honkanen (t.v), Lukas Forssell och Adrian Reingoldt gillar sandlådan, men spelar också fotboll ute på gården.

– Vi får också gå till utebassängen vid simhallen och simma, påpekar killarna.

Förskoleundervisningen på svenska i Grankulla ordnas i Granhultsskolan från och med i höst. Förskolan inledde sin verksamhet den 11.8, men KG besökte förskolan några dagar innan själva förskoleundervisningen i de fyra grupperna kört i gång. Småbarnspedagogik på heltid erbjuds också och den inleddes den 1.8. Enheten fungerar som en enhet inom den kommunala småbarnspedagogiken där förskoleundervisningen och småbarnspedagogiken sker i samma lokaler och med samma personal hela verksamhetsdagen.

Förskolegrupperna har fått namn av fiskar: Abborar, Flundror, Gäddor och Sikar.

–Det är spännande och roligt och det är kanske dagens melodi att vara inne i skolan när man går i förskola, säger förskoleläraren Petra Troberg som tidigare jobbat vid språkbadsdagiset i Grankulla.

Charlotte Granberg (t.v), Milla Santaharju, Malin Smulter och Tessa Tuominen tycker att det är roligt att äta i skolans matsal.

Trots det är det enligt henne samtidigt jätteviktigt att vara avskilda från skolan, eftersom det är en stor skola och barnen är små.

– Vi har egna utrymmen, men kan ändå gå till skolan, säger hon.

Hon säger att alla barnen har väntat på att de får till matsalen och äta.

– Det har varit jättepositivt. Det är bara fördelar för barnen med att komma hit som förskolebarn. De vänjer sig sig vid skolmiljön, ser lärare och lär känna matsalspersonalen. Mycket är bekant när de börjar ettan.

Även Kristina Gustafsson-Ryynänen, som är chef för förskole- och småbarnspedagogiska enheterna Grankotten och Förskolan vid Granhult, är nöjd med den nya förskolan. Utrymmena är enligt henne fina och hon är glad över samarbetet med Granhult.

– Förskolan samarbetar med skolans nybörjarundervisning. Förskolan och nybörjarundervisningen har gemensam verksamhet regelbundet under hela verksamhetsåret. Barnen lär sig på det viset känna elever och lärare, vilket är jättebra.

Här en del av personalen ute på gården tillsammans med barnen. Fr.v. Johanna Dumell-Forsskåhl, Tina Westerlund, Kristina Gustafsson-Ryynänen och Michaela Lindholm. Petra Troberg står uppe på klätterställningen.

Förskolan vid Granhult

  • Byggnaden är en del av Granhultskolan. Enheten fungerar så som ett daghem med samma personalresursering, öppethållningstid 7–17.
  • 48 barn, 14 personer i personalen. Fem är nyanställda.
  • Fyra förskolegrupper med cirka 12 barn och minst två pedagoger i varje grupp. Barnen kommer från flera småbarnspedagogikenheter i staden. En del är nyinflyttade.
  • Förskolan är obligatorisk. Förskoleundervisningen följer skolans läs- och lovtider.
  • Kostnaderna för renoveringen, inklusive gården, uppgår till 1,2 miljoner euro.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *