| YLEINEN - ALLMÄN

Apoteket öppnade hälsopunkt

Apotekets Hälsopunkt är namnet på en ny serviceform som Grankulla Apotek öppnade tidigare i september. Hälsopunkten erbjuder t.ex. laboratorietjänster, vaccineringar och bortplockning av fästingar.

 

– Vi tycker detta är ett jättebra sätt att erbjuda kunderna tilläggstjänster inom vården. Vi har ju ingen privat läkarmottagning i Grankulla, säger farmaceut Nina Andersson som tillsammans med apotekaren Tiina Heikkilä (på bilden) planerat punkten.

Hälsopunkten sysselsätter två hälsovårdare, Jessi Hallaranta och Reina Breck-Mustikkamäki. Reina är också farmaceut och därför erbjuds också läkemedelsgenomgång till patienterna.

– Flera, i synnerhet äldre kunder, har många olika mediciner och många gånger utskrivna av olika läkare. Läkarna kan inte se patientens alla läkemedel och p.g.a detta kan det skrivas ut dubbla läkemedel eller läkemedel som inte ska intas samtidigt, säger Nina Andersson.

Apoteket samarbetar med Synlab kring laboratorietjänster. Proven sänds vidare klockan 12.30 varje dag. Kunden får de flesta svaren samma dag.

– Vi har också en ny maskin på hälsopunkten som testar covid/influensa A och B, och RS-virus via ett och samma prov. Det är mycket tillförlitligt antigentest och svar fås efter 20 minuter, säger Nina Andersson.

Vi vårdar hälsan, inte sjuka. De som är sjuka ska ta kontakt med läkare eller HVC, säger Nina Andersson (t.h). Reina Breck-Mustikkamäki, tar här ett blodprov som sänds vidare till Synlab. I bakgrunden Jessi
Hallaranta som tidigare jobbat vid hälsovårdscentralen och som skolhälsovårdare vid Mäntymäkiskolan.

När det gäller laboratorietjänster och covidtest finns samarbetsplaner med Kiekko-Espoos hockeydamer och ett företag i köpcentret i Grani. Tanken är att laget vid behov snabbt ska kunna låta covidtesta sina spelare. Företagets anställda kan i sin tur snabbt sköta laboratorietjänster i samma hus.

Hälsopunkten spolar också öron, mäter blodtryck, ger vaccinationer eller sköter om patienternas egna injektioner om så önskas.

– Vi har också en Inbody-maskin som gör en kroppsanalys där man mäter muskelstyrka och fettprocent i olika delar av kroppen. Det här ger en utförlig rapport som hjälper en att utveckla sitt träningsprogram, säger Nina Andersson.

Maskinen kan också användas vid bedömning av hälsan. Tanken är också att utveckla servicen efter hand.

– Vi är öppna för kundernas önskemål och utvecklar vårt utbud enligt det. Vi har t.ex. fått jättemycket önskemål om medicinsk fotvård, säger Nina Andersson.

Hälsopunkter finns på cirka 20 av de totalt 650 apoteken i Finland.

– Vi på apoteket gör en märkning i Kanta-systemet om allt som görs på apoteket. På så sätt kan vi se till att läkare och vårdare är medvetna om allt som görs hos oss.

Hälsopunkten är öppen alla vardagar från 8–16, utom onsdagar då den är öppen till kl. 20. Dessutom håller man öppet en lördag i månaden. Servicen är tvåspråkig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *