| YLEINEN - ALLMÄN

Apteekki avasi terveyspisteen

Apteekin Terveyspiste on uusi palvelu, jonka perusti aiemmin syyskuussa Kauniaisten apteekki. Terveyspiste tarjoaa muun muassa laboratoriopalveluita, rokotuksia ja punkkien irrottamista.

– Meidän mielestämme tämä on erinomainen tapa tarjota asiakkaille terveydenhoidon lisäpalveluita. Meillähän ei ole yksityistä lääkärinvastaanottoa Kauniaisissa, sanoo farmaseutti Nina Andersson, joka yhdessä apteekkari Tiina Heikkilän (kuvassa) kanssa suunnitteli pisteen.

Terveyspiste työllistää kaksi terveydenhoitajaa, Jessi Hallarannan ja Reina Breck-Mustikkamäen. Reina on myös farmaseutti ja pystyy näin ollen tarjoamaan asiakkaan lääkelistan tarkastuksen.

– Useilla, erityisesti vanhemmilla asiakkailla, on monia erilaisia lääkkeitä, ja monta kertaa niitä ovat määränneet eri lääkärit. Lääkärit eivät näe kaikkia potilaan lääkkeitä, ja tämän takia potilaalle on saatettu määrätä kaksinkertainen annos lääkettä tai lääkkeitä, joita ei saa nauttia samaan aikaa toisen lääkkeen kanssa, sanoo Nina Andersson.

Hoidamme terveyttä, emme sairautta. Sairaat pitää ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen, sanoo Nina Andersson (oikealla). Reina Breck-Mustikkamäki ottaa verinäytettä, joka lähetetään Synlabin laboratorioon. Taustalla Jessi Hallaranta, joka työskenteli aiemmin terveyskeskuksessa ja Mäntymäen koulun kouluterveydenhoitajana.

Apteekki tekee yhteistyötä Synlabin kanssa laboratoriopalveluissa. Näytteet lähetetään eteenpäin klo 12.30 joka päivä. Asiakas saa suurimman osan vastauksista vielä samana päivänä.

– Meillä on myös terveyspisteessä uusi laite, jolla testataan covidia ja influenssa A:ta ja B:tä sekä RS-virusta yhdellä ja samalla kerralla. Kyseessä on hyvin luotettava antigeenitesti ja vastauksen saa 20 minuutissa, kertoo Nina Andersson.

Kun on kyse laboratoriopalveluista ja covid-testistä, on suunnitelmissa yhteistyö Kiekko-Espoon naispelaajien ja yhden yrittäjän kanssa Granin ostoskeskuksessa. Tarkoituksena on, että joukkueen pelaajat voivat tarpeen vaatiessa nopeasti päästä covid-testiin. Yrityksen työntekijät voivat taas nopeasti saada laboratoriotestinsä samassa talossa.

Terveyspisteessä huuhdellaan myös korvia, mitataan verenpainetta, annetaan rokotuksia tai autetaan potilaita heidän omissa pistoksissa, jos he sellaista palvelua haluavat.

– Meillä on myös Inbody-laite, jonka avulla saadaan selville kehonkoostumus. Laite mittaa lihasvoimia ja rasvaprosentteja, ja muita kehon osia. Tuloksista saadaan yksityiskohtainen raportti, joka auttaa kehittämään harjoitusohjelmaa, sanoo Nina Andersson.

Laitetta voidaan käyttää myös apuvälineenä terveydentilan arvioinnissa. Ajatuksena on myös kehittää palvelua vähitellen.

– Olemme valmiit kuuntelemaan asiakkaiden toiveita ja kehittää tarjontaamme palautteen mukaisesti. Olemme muun muassa saaneet runsaasti toiveita lääketieteellisistä jalkahoidoista, sanoo Nina Andersson.

Terveyspiste löytyy tällä erää noin 20 apteekista. Suomessa on kaikkiaan 650 apteekkia.

– Merkitsemme Kanta-järjestelmään kaiken mitä teemme apteekissa ja Terveyspisteessä. Tällä lailla huolehdimme, että lääkäri ja hoitaja ovat tietoisia kaikesta, mitä me teemme.

Terveyspiste on auki arkisin klo 8–16 lukuun ottamatta keskiviikkoja, jolloin se on auki 20:een. Tämän lisäksi se on auki yhtenä lauantaina kuukaudessa. Palvelu on kaksikielistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *