| YLEINEN - ALLMÄN

Julia gjorde CV-skrivande till sitt jobb

Alla har vi någon gång kämpat med att få till en bra meritförteckning som ska locka arbetsgivaren att fastna just för dig. Enligt Julia Kaukinen (på bilden) i Grankulla lönar det sig verkligen att satsa på CV:n. Hon vet hur viktig den är, hon är nämligen Finlands första professionella CV-skrivare.

 

 

– Är CV:n dålig så är risken stor för att arbetsgivaren inte alls läser igenom din arbetsansökan, säger Julia.

För några år sedan lämnade hon sitt jobb som försäljnings- och marknadsföringschef inom Sanomakoncernen för att skriva meritförteckningar på heltid. Det utvecklades senare till karriärkonsultverksamhet. Från och med i höst sysselsätter hennes företag Kaukinen Consulting Oy tre heltidsanställda karriärkonsulter och över 15 frilansare. Kunder finns i hela Finland, men också utomlands. Om ytterligare två år hoppas hon att företaget har minst tio anställda. Sitt företag driver hon från hemmet i Grani.

Hon började under sin mammaledighet som en bisyssla med att coacha mammor som ville tillbaka till arbetslivet. Hon hjälpte till med CV-skrivande och och kunderna blev fler och fler. Nu har hon jobbat professionellt med detta i cirka två och ett halvt år.

– Jag tog det här jobbet till Finland. I till exempel USA och Storbritannien är CV-skrivandet ett trendigt jobb och intresset ökar hela tiden.

Först skötte hon uppdragen vid sidan av sitt vanliga jobb, men märkte snabbt att hon måste satsa på företaget på heltid. Firman sköter också Linkedin-uppdateringar, samarbetar med fotografer och stylister (”fotografierna är jätteviktiga”), sköter uppdrag kring ”kommersialisering” av personer på direktörsnivå och stödjer andra som är på jakt efter nya uppdrag.

Själv arbetar hon numera mest med träning inför byte av jobb. Under tre månader följer, utmanar och sparrar hon sina kunder. Projektet kräver också mycket av kunden. Hittills har alla fått ett nytt jobb inom tre månader.

En typisk kund är en person i ledande ställning som vill gå vidare i karriären eller en direktör som redan har ledningsgruppsuppgifter eller vill ingå i en ledningsgrupp eller styrelse.

Kom ihåg CV-siffrorna

I Finland antar de högsta cheferna att alla vet vad de gjort tack vare titeln, men så är det enligt Julia Kaukinen nödvändigtvis inte. Därför är CV:n viktig också för dem.

– Visa istället vad du gjort, berätta om hur nöjd dina anställda varit och vad du har förändrat. Många glömmer också siffrorna, så berätta om hur resultatet förbättrats och öppna upp processerna kring vad som i praktiken gjorts i företaget och vilka effekter det haft, säger Julia Kaukinen.

Undvik klichéer som ”jag är vänlig”, ”kommer överens med alla” och ”är en bra chef” när du presenterar dig.

– Om du är i början av din karriär är det ok med en CV på en sida. Direktörer med över 20 års erfarenhet kan ha en 2-4 sidor. Huvudsaken är att första sidan säljer. CV:ns uppgift är att se till att du kommer vidare till en intervju.

Personliga uppgifter som civiltillstånd, militärgrad och antal barn hör inte till CV:n.

– Hobbyer intresserar rekryterarna och kan nämnas, men det att du har en hund som heter Roope intresserar ingen, skrattar Julia.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *